Ett flertal webbplatser som använder Akamai för mellanlagring av innehåll var i går utslagna under cirka två timmar. Orsaken uppges på flera håll vara att den domän som Akamai använder för att lagra information åt kunderna, akadns.net, helt försvann. Följden blev att flera Akamai-kunder, däribland stora webbplatser som yahoo.com, google.com, msn.com och microsoft.com inte gick att nå under ett par timmar.

Tidiga rapporter om händelsen gjorde gällande att problem hade uppstått i Akamais nät av dns-servrar som används för namnupplösning. Dessa uppgifter har dock bestridits av Akamai som hävdar att någon driftstörning i företagets infrastruktur inte ägt rum, utan att händelsen hänger samman med en större belastningsattack mot dns.

Akamai hävdar att störningarna, som uppstod klockan 9.00 amerikansk ostkust tid i går förmiddag, bara var tillfälliga och intermittenta. Den uppfattningen delas dock inte av Keynote Systems, ett företag som mäter prestanda på webbplatser. Under en timme i går låg till exempel symantec.com och microsoft.com på bara 20 procent av sin normala kapacitet, skriver IDG News. Keynote Systems uppger att det inte går att utesluta att driftstörningen på nätet beror på en belastningsattack, men också att det för närvarande saknas bevis för att det inte är hos Akamai problemen uppstod.