För de flesta beslutsfattare är finanskrisen och lågkonjunkturen överordnade nästan alla andra frågor. Samtidigt tappar vi i medierna ibland perspektivet. Bevakningen blir för svart. Med dagens krisnummer vill vi på CS höja perspektivet under devisen ”krisen gör det omöjliga möjligt”. Vi vill hjälpa dig att se möjligheterna.

Jag vet att det kan låta som ett hån för alla vars livsvillkor plötsligt förändras i grunden till följd av krisen – som blir av med jobbet, tvingas flytta och börja om med en ny utbildning och en ny karriär, och som tvingas sänka sin levnadsstandard rejält.

Men icke desto mindre är det sant. Krisen gör det omöjliga möjligt.

Det är nu invanda sanningar ställs på huvudet. Det är nu regelböckerna skrivs om. Det är nu gamla, stelnade strukturer faller ihop under sin egen tyngd och nya växer fram.

Det är nu invanda affärsmodeller plötsligt slutar fungera och nya sätt att göra affärer utvecklas. Det är nu brister i föråldrad teknik inte går att skyla över och nya smarta sätt att tillämpa teknik lägger grunden för vändningen.

Hur än världen ter sig vid nästa högkonjunktur är en sak säker. Tekniken spelar en ännu större roll än den gör i dag.

Så luta dig tillbaka. Lägg upp fötterna på soffbordet. Läs om hur kraven på ditt ledarskap förändras och hur arbetsmarknaden för it-proffs utvecklas. Läs om hur man sparar pengar på molntjänster. Läs om företagen som går mot strömmen och växer så det knakar och vad Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster tror om it-Sveriges framtid – och massor därtill.

Ett engelskt ordstäv jag fastnat för lyder ”Change is not necessarily a bad thing”. Det brukar jag säga till mig själv när verkligheten bryter in och kullkastar mina planer.