När Spotify lanerades i oktober 2008 borde det ha varit den sämsta tänkbara tiden att lansera en ny produkt. Men så snart dörrarna öppnades för användare utanför den skara som dittills hade fått testa produkten så strömmade kunderna till i mängder.
Förklaringen är naturligtvis att tjänsten är avgiftsfri och reklamfinansierad för den som har en inbjudan. Det ändrar inte det faktum att Spotify har skapat sig en imponerande kundbas. Bara i Storbritannien, där nya användare inte behöver en inbjudan, finns en miljon kunder. I Sverige finns 600 000 och totalt i de sju länder där tjänsten lanserats finns två miljoner.
Enligt företagets egna uppgifter lyssnar den genomsnittliga kunden på strömmad musik i en timme om dagen.
Nu är utmaningen att få dem att börja betala de 99 kronor i månaden som den reklamfria tjänsten kostar.
– Det är ingen hemlighet att vi tjänar mer på det än på reklam, säger Daniel Ek, vd och en av företagets grundare.
Strategin börjar växa fram. Gratistjänsten fungerar i det vanliga programmet på en vanlig dator. Men den väntade mobila versionen, liksom tredjepartsprogram som lär komma framöver, blir bara tillgängliga för dem som betalar.
Dessutom arbetar Spotify mycket med skivbolag och artister som lägger ut nya album på Spotify innan de finns i butik – allt för att skilja gratistjänsten från den betalda.
Programmet som det ser ut nu är bara början. För några veckor sedan släpptes utvecklingsgränssnittet Libspotify som gör det möjligt för tredjepartsutvecklare att integrera musiktjänsten i mediecenter eller hemelektronik.
– Vi vill bli en teknikplattform mellan lyssnaren och upphovsrättsinnehavarna, säger Daniel Ek.
– Det finns många tjänster som vi inte vill bygga själva.
Även gratisätarna ska dra in pengar. Ett argument när reklamen ska krängas är möjligheten att rikta annonser mot vissa målgrupper vid vissa tider.
En stor pizzeriakedja har till exempel köpt reklam som bara riktas mot invånare i brittiska storstäder och bara före lunchtid på helgerna.
Spotify har inte gått ut med exakt hur många låtar som finns i musiktjänstens bibliotek, men talar gärna om 10 000 nya låtar varje dag. Tio personer jobbar heltid med att få in ny musik. Företaget samarbetar enligt egen uppgift med 25 000 skivbolag.