Lundabolaget Scalado trummar vidare med sin tillväxtstrategi, som innebär att företaget ungefär dubblar omsättningen varje år.

Scalado, som utvecklar en teknik för att man bättre ska kunna arbeta med bilder i sina mobiltelefoner, dubblade således omsättningen, antalet anställda och nådde dessutom lönsamhet under förra året.

Men företaget har långtifrån vuxit färdigt. Nu satsar Scalado på att anställa ytterligare 15 personer och har också precis slagit upp portarna till ett nytt USA-kontor i Silicon Valley.

Sammantaget innebär det att företaget snart har 70 anställda.

En av grundarna, Fadi Abbas, blir chef för USA-kontoret.

– Vi har redan öppnat kontoret. Mmånga av våra kunder vill att vi satsar i USA och vi känner att vi måste komma närmare dem, säger Fadi Abbas.

Bolaget har kontrakt med alla de största mobiltelefontillverkarna. Förra året tecknades avtal med Symbian om att Scalados teknik ska byggas in i mobiler med Symbian.

Det innebär också att mjukvaran nu finns i 300–350 miljoner mobiltelefoner.

Fadi Abbas säger att han inte har några exakta målsättningar över hur många telefoner de vill ”in i”.

– När det gäller mobiltelefontillverkarna har vi nästan alla de största. Det är där vi tjänar pengar, säger han.

I Sverige är Scalado också på personaljakt. 15 personer behövs på kort sikt. I tider som dessa är det inga problem att hitta intresserade.

– Det är ganska många från området runt om oss här i Lund som söker, det är också många från till exempel Ronneby som söker, vilket hänger samman med UIQs nedläggning.

Era kunder mobiltillverkarna har det mycket tufft nu – hur påverkar det er?

– De här produkterna är inte ”nice-to-have” utan de är ”must-have”, säger Fadi Abbas.

– Vi lade en strategi innan krisen slog till, den följer vi. Vi har inte 100 procents marknadsandel så det finns fortfarande potential.

Fadi Abbas vill inte uppge exakt hur mycket företaget omsätter, men enligt den senaste årsredovisningen som finns tillgänglig, den för 2007, omsatte Scalado det året 37 miljoner kronor. En dubblering skulle således innebära runt 70 miljoner kronor.

Fakta

Scalado grundades 2000 och har huvudkontoret i forskningsbyn Ideon i Lund. Huvudägarna är riskkapitalbolagen Northcap Partners, Industrifonden, Teknoseed och de fyra grundarna. Förutom i Lund och USA har Scalado representation i Japan och Singapore.