Konsultbolagen drabbas genom att andra företag tvingas spara pengar och just nu drabbas de it-företag som jobbar inom industrin hårt. Men de som har uppdragsgivare i andra branscher klarar sig bättre, enligt Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen.
– Det är en tydlig nedgång och en ökad arbetslöshet inom it-sektorn. Det blir två tuffa år på it-arbetsmarknaden. Effekten blir att en del blir uppsagda.
Det här året fortsätter det nedåt på it-arbetsmarknaden, slår han fast. Och det håller i sig även en bit in på nästa år.
– Hösten 2010 kan man räkna med att läget börjar stabilisera sig ekonomiskt. Men sedan dröjer det ytterligare innan det påverkar it-arbetsmarknaden. Där fortsätter det nedåt ett tag till.
Först våren 2011 skymtar Tord Strannefors en stabilisering i sina prognoser, även om det dröjer ytterligare innan det vänder uppåt.
– År 2011 kommer vad vi kan se att bli ett år då det varken går upp eller ner. Då står arbetsmarknaden bara och stampar ett tag. Möjligen kan man mot slutet av året börja ana en uppåtgående trend.
Därefter ljusnar det, enligt Tord Strannefors.
– 2012 spår vi en tydlig förbättring på arbetsmarknaden. Då slår vändningen igenom, säger han.
Anders Bergqvist, ombudsman inom it-sektorn för fackförbundet Jusek, ser inga tecken på dramatiska förändringar. Han beskriver läget på it-arbetsmarknaden som avvaktande.
– När det gäller it-tjänster har det inte smällt till än. Sysselsättningsgraden är fortfarande hög och arbetslöshetssiffrorna har inte ökat nämnvärt.
En viss eftersläpning i statistiken gör att de som blivit uppsagda nyligen inte syns än.
– Samtidigt har det inte varit någon explosion av uppsägningar i it-sektorn. Vissa justeringar sker, men det handlar absolut inte om några massuppsägningar, säger Anders Bergqvist.
Han betonar samtidigt vikten av att se om sin kompetens, särskilt i en lågkonjunktur.
– Man ska vara vaken och se vart den nisch man jobbar inom är på väg. Och se till att hålla kunskaperna färska och uppdatera sig inom nya tekniker. Kunskap och tekniker blir väldigt snabbt obsoleta i it-sektorn.
Det finns fortfarande en hel del lediga it-jobb, konstaterar Peter Westberg på it-rekryteringsföretaget Andersson & Korn, och räknar upp några teknikområden där efterfrågan är störst.
– De som kan it-säkerhet är fortfarande intressanta, liksom utvecklingsspecialister med vissa kompetenser och de som jobbat med anpassning av stora affärssystem, exempelvis SAP-konsulter.
Peter Westberg nämner säljbefattningar som ett exempel på områden där nedgången i konjunkturen har ändrat kompetensbehovet.
– Säljare har haft det ganska hyggligt några år, men nu blir det tydligt vilka som inte klarar de nya förutsättningarna. Plötsligt har de kanske fel profil för jobbet.
Främst beror det på att kunderna förväntar sig att de ska ha en djupare förståelse och kompetens kring verksamheten.
Det rekryteras fortfarande både på hög och låg nivå inom it-området, enligt Peter Westberg. Förutom industrin och finanssektorn rekryteras det i de flesta branscher, men med större försiktighet.
– Många av dem, både i offentlig sektor och privat, som hade svårt att rekrytera under högkonjunkturen tar chansen nu. Till exempel genom att anställa konsulter in i linjeorganisationen.
Han anser att många oroar sig i onödan för att byta jobb.
– Det finns alltid en oro över att vara sist anställd. Samtidigt, om man rekryterar nu är det personer som man verkligen vill ha in och då är det inte troligt att man drabbas ändå om de