– Trenden att människor handlar mer och mer på nätet är starkare än kraften i lågkonjunkturen och den allmänna nedgången inom detaljhandeln, säger Sebastian Siemiatkowski, som är vd på Kreditor som släpper rapporter som rör e-handel under namnet E-handelsbarometern.

3 000 anslutna e-butiker använder Kreditors betalningslösning Fakturera mig. Det rör sig om allt från småbutiker till stora e-handlare som Dustin och Webhallen.

– Vi var litet oroliga för hur e-handeln skulle utvecklas efter höstens starka tillväxt och efter den explosion som skedde i julhandeln, säger Sebastian Siemiatkowski.

– Det sker alltid ett visst tapp efter julhandeln och det fallet kändes litet starkare i år än det brukar göra, säger han.

– e-handeln utvecklas fortfarande positivt, fast kanske inte lika starkt som tidigare, säger Sebastian Siemiatkowski.

Jonas Arnberg, analytiker på Handelns utredningsinstitut, håller med.

– Först när vi släpper vår rapport i mitten av maj kan vi se hur e-handeln utvecklats, men allt tyder på att det blir ett bra första kvartal, säger han.

E-handeln ökade med 15 procent helåret 2008. Fjärde kvartalet sjönk tillväxten något även om den fortfarande hamnade på plus.

– Visserligen påverkas e-handeln utan tvekan av lågkonjunkturen men den har inga problem att överleva. Det är fortfarande den försäljningskanal som klarar sig bäst, säger Jonas Arnberg.

– Att prismedvetna kunder väljer nätet i jakten på billiga varor under dåliga tider är en betendeförändring och en strukturell förändring som inte behöver ha att göra med konjunkturen. Den sitter kvar när tiderna blir bättre, tror han.

– Har man en gång handlat på nätet så gör man det igen, säger Jonas Arnberg.

Fakta

2008 ökade julhandeln i Norden med 15 procent i värde samtidigt som antalet transaktioner ökade med 25 procent jämfört med förra julen, enligt Kreditor. Det innebär att kunderna köper fler men billigare produkter. En anledning till att snittpriserna per transaktion minskar kan vara en kombination av oron för finanskrisen och en ökad förståelse för e-handelns bekvämlighet.