Skype inledde förra året en större satsning på företagssidan vilket inneburit att många företag som tidigare inte haft råd med videokonferenser nu kan ansluta sig via en billig webbkamera.

– Med Skype kan man ha konferenssamtal med upp till 25 deltagare samtidigt och videosamtal med två. Och det är helt gratis, säger Wilhelm Lundborg, produktchef för enheten Skype for Business.

Den här trenden har tvingat traditionella leverantörer av tunga konferenssystem att satsa på mer lättanvända produkter. Ett exempel är Tandberg som nyligen introducerade videokonferenstelefonen E20. Den har inbyggd kamera på fem megapixel, skärm på 10,6 tum och pris på 12 000 kronor.

– Vi har mött ett stort intresse från flera av våra kunder som redan använder videomöten i stor utsträckning och som ser behovet att även ha videomöten med bra kvalitet direkt från skrivbordet, säger Katarina Wildenstam, Tandbergs marknadschef.

Även Polycom satsar på produkter inom ett segment som de kallar personlig telepresence. I serien HDX 4000 har de byggt in kamera och mikrofoner i en normalstor skärm och lovar kvalitet som motsvarar hd-tv.

Systemet är bra mycket billigare än de konferensanläggningar som normalt används för telepresence men hamnar ändå på drygt 70 000 kronor.

Det allra billigaste sättet att köra videokonferenser är givetvis fortfarande gratisprodukter som Microsofts Live Messenger och Skype.

Förra året inledde Skype en större satsning på företagssegmentet och samarbetar med en rad tillverkare som certifierat sina ljud- och bildprodukter för Skype.

Ett exempel är Asus som har en videotelefon kallad Eee Videophone Aiguru SV1 med 7-tumsskärm. Den kostar 2 700 kronor inklusive moms och kan användas för videosamtal som är helt kostnadsfria om de går via Skype. En fördel med den typen av produkter är att det inte krävs någon dator för att konferera.

– En viktig fördel med Skype är att man är inte bunden till ett dyrt videokonferenssystem som bara kan ringa till andra dyra konferenssystem. Det är mycket enkelt att ringa in någon som jobbar hemifrån, någon som är på tjänsteresa eller en kund eller leverantör, säger Wilhelm Lundborg.

Bland de mer företagsinriktade satsningar som skett under senare tid märks att IBM inlett ett samarbete med Skype där IBMs kunder kan använda Skypes tjänster för Lotus Live.

Det innebär att företag som använder IBMs molntjänst kan starta röst- och videokonferenser genom att klicka på sina Skypekontakter. Nästa steg i utvecklingen är möjligheten att importera alla Skypekontakter till Lotus Live.

I Microsofts företagsprodukter för webbkonferenser ingår främst Office Communication som stöder både chatt och ip-baserad telefoni.

– Även om den rådande ekonomiska situation gör att it-budgetar skärs ned ser vi en ökande trend kring just video-, webb- och telefonkonferenser. Trenden är att företag vill skära i resebudgetar, bli mer effektiva med sin tid och tänka mer på miljön, säger Micael Berger, produktmarknadschef för unified communications på Microsoft.

Fakta

Telepresence innebär att ett virtuellt möte motsvarar ett fysiskt möte. I bästa fall går det knappt att skilja från verkligheten.