Vart man än vänder blicken är det nedåtgående kurvor. På det internationella planet väntas it-investeringarna gå ner med 3,8 procent i år.
Analysföretaget Gartner skriver om en snabb nedgång i alla de viktigaste segmenten: hårdvara, mjukvara, tjänster och telekom.
I bedrövelsen ska man komma ihåg att det fortfarande köps en hel del it. De globala it-investeringarna väntas landa på hisnande 3 200 miljarder dollar, att jämföra med 3 400 miljarder 2008.
Den mörka globala bilden stämmer överens med de prognoser för den svenska it-marknaden som analysföretaget Exido gjort.
Ett tapp på 3,3 procent väntas för de totala it-investeringarna i år. It-budgeterna minskar med minst 2,6 procent.
– Företagen har stoppat väldigt, väldigt mycket, säger Staffan Movin, seniorkonsult på Exido.
– Intäkterna kommer inte och nu drar de i handbromsen inom i stort sett alla områden utom outsourcing.
Förutom hårdvara spår Exido kraftiga minskningar i infrastruktur och nyinvesteringar i affärssystem.
Konsumenter och företag byter till billigare produkter, förlänger livet på sina befintliga grejer, omförhandlar avtal och förlänger sina nuvarande kontrakt, enligt Richard Gordon, analytiker på Gartner:
– It-organisationer över hela världen blir befallda att trimma sina budgetar nu och konsumenterna drar ner på sina inköp. Att det går så snabbt innebär att nedgången blir värre än efter att dotcombubblan brast 2001. Då gick investeringarna ner med 2,1 procent, säger Richard Gordon.
Analyshusen är överens om att det är hårdvara som får ta den allra största smällen. Enligt Gartner väntas den globala nedgången bli 14,9 procent.
Tjänster väntas globalt gå ner med 1,7 procent och telekom 2,9 procent.
Den enda kategorin som verkligen väntas öka något är mjukvara, en knapp uppgång på 0,3 procent.
Det som talar för it den här gången är att det nu är kritiskt för de allra flesta företag. Att ge support till sina nuvarande komplexa installationer är nödvändigt.
– It-leverantörer bör planera för att företagens och konsumenternas investeringar skärs ner i år och återhämtar sig långsamt under 2010, säger Richard Gordon.
Samtidigt bör de vara på tårna för att se möjligheterna att hjälpa köparna att skära i kostnader, att svara mot nya regleringar och att dra fördelar av myndigheternas stödprogram.
Radar group går mot strömmen med en positivare bild av läget. Analysföretaget har nyligen släppt en rapport över det andra kvartalet och tror att det kan ha bottnat nu – för att sedan vända uppåt:
– Vi har sett nolltillväxt två kvartal i rad. Det kan innebär att det kan ha bottnat nu för att sedan vända uppåt, säger vd:n Hans Werner.