I samband med VMwares senaste lansering av sitt Vsphere - ett privat datamoln som ska placeras innanför brandväggen - passar Rajen Sheth, produktchef på Google Apps, på att göra ett utspel mot VMwares satsning, skriver Infoworld.

Rajen Sheth sågar konceptet privata datamoln vid fotknölarna, och skriver i Googles officiella blogg att de riktigt stora förtjänsterna med skalbara datatjänster kan uppnås först när leverantörer som Amazon, Google, Salesforce och snart Microsoft anlitas.

– När det gäller virtualisering använder ett företag ett fåtal fysiska servrar för att göra många virtuella. Vi gör precis tvärtom, knyter samman många fysiska serverar till en stor virtuell superdator skriver Rajen Sheth i företagets blogg.

Dan Chu, ansvarig för tillväxtmarknader på VMware, är inte sen att besvara Googles kritik.

Han menar att Google har en poäng när det gäller den begränsade uppsättning program som kan köras i Googles datamoln, men knappast för all och funktionalitet och alla program som ett företag behöver och efterfrågar.

Per Björkegren, it-strateg och it-arkitekt på konsultföretaget Sogeti, säger att det i slutändan bara finns ett enda moln, som inte handlar om en extern eller intern placering. De resurser som kräver större säkerhet är de som låses in.

– Jag skulle inte välja en leverantör som bara pratar om två olika datamoln, säger Per Björkegren.

Han tillägger att Microsoft har en fördel i sammanhanget då de var tidigt ute med en transperens mellan datamolnet och den egna serverhallen.

– Det innebär att det blir lätt för ett företag att ta hem eller flytta ut en tjänst om så önskas, säger Per Björkegren.

Hans Werner, vd på analysföretaget Radar Group, säger att det är blandade miljöer som vi kommer att få se om fem år.

– Tekniken för med sig ett spännande löfte om stora besparingar, både på privata och offentliga datamoln, säger Hans Werner.
Vad som bestämmer över företagens val är inte nödvändigtvis förtjänsten.

– Storlek, bransch och lagar avgör vilken väg företagen tar, säger Hans Werner.

Fakta

VMwares senaste satsning får under namnet Vsphere, och är enligt företaget ett operativsystem för datacentret.

Googles har på sistone utökat sitt datamoln med stöd för programmeringsspråket Java.