Annonser som betalas per klick är en mycket framgångsrik affärsmodell och står för en betydande del av bland annat Googles intäkter. Även annonsnätverk som Tradedoubler drar in stora pengar på den här modellen.

Enkelt förklarat går det till så att en annonsör betalar en summa varje gång någon klickar på en av hans annonser. Annonserna kan visas exempelvis bredvid sökresultaten i sökmotorer eller på bloggar och mediesajter.

Bedrägerier kan ske på många olika sätt. Några exempel:

* Du har ett litet företag som du vill annonsera för bredvid Googles sökresultat. En illvillig konkurrent sätter i system att varje dag gå in och klicka på dina annonser ett flertal gånger. På så sätt klickar han slut på din annonsbudget och om du inte väljer att betala Google ännu mer pengar visas dina annonser till slut inte för potentiella kunder.

* En kriminell kan tjäna pengar genom att skapa speciella sidor som endast är till för att visa annonser. Med hjälp av exempelvis kapade datorer ser den kriminelle till att annonserna blir klickade. På så sätt tickar pengarna in på den kriminelles konto. Annonsnätverken förlorar inget på det hät. Det gör däremot annonsörerna, som får betala dyrt för de bedrägliga klicken.

* Även mindre omfattande bedrägerier är vanliga. Det kan exempelvis handla om en legitim blogg eller mediesajt som visar annonser och som uppmanar vänner, besökare och anställda att klicka på annonserna för att tjäna in lite extra pengar.