Under 2008 var 25 procent av alla nyttoprogram i Sverige piratkopierad. De ekonomiska förlusterna för den svenska it-branschen för perioden uppgår till nästan tre miljarder kronor. Det slår programföretagens intresseorganisation BSA fast i sin senaste marknadsundersökning, som fått ordentligt med utrymme både i svensk och internationell media.

Slutsatserna dras utan att en enda svensk har tillfrågats i ärendet. BSA har inte kontaktat vare sig svenska företag, försäljare eller datoranvändare i arbetet med undersökningen. Både procentsatsen och förlustsiffrorna om Sverige är byggda på schablonsummor och uppskattningar, i sin tur baserade på marknadsundersökningar i andra länder.

Vidare förutsätter uträkningen av branschens förluster att samtliga piratkopierade versioner av alla program på den svenska marknaden skulle inbringa fullständiga licensintäkter till programbolagen – det vill säga helt hypotetiska siffror.

I verkligheten är rapporten att betrakta som mer av ett räkneexempel än en marknadsundersökning. Det medger analysföretaget IDC, som sammanställt rapporten, när CS undersöker hur informationen har samlats in.

– Det var mer av en intellektuell övning där vi tittat på en massa olika variabler. Vi har alltså inte gått ut och frågat någon om de sysslar med piratkopiering, säger Nils Molin, Sverigechef på IDC.

Även BSAs Sverigechef John Hugosson erkänner att siffrorna bör tas med en nypa salt när CS kontaktar honom. Rapporten visar en ”trend” snarare än hur det verkligen förhåller sig, menar han:

– Man bör nog kanske inte se de här siffrorna som helt exakta. Man kanske inte ska tänka exakt i kronor och ören utan hellre se att här har vi identifierat ett stort problem och vad kan vi göra åt saken? Det tror jag är viktigare än att gå in på detaljer, säger BSAs Sverigechef John Hugosson.

Kan man ta den här undersökningen på allvar?
– Själva undersökningen tycker jag man ska ta seriöst. Men om det står 24 eller 25 eller 26 procent, då är det nog snarare trenden man ska titta på, fortsätter han.

Det är inte första gången BSAs undersökningar hamnar i blåsväder. Redan 2004 medgav IDC att BSA dragit för kraftiga slutsatser av en sammanställd rapport. Att organisationen regelbundet räknar fram enorma, hypotetiska miljardförluster genom antagandet att all piratkopierad mjukvara kan ersättas med betalda versioner har också kritiserats.

Marcel Warmerdam är chef för IDC:s Europeiska it-undersökningar. Han försvarar ändå metodiken som använts i rapporten:

– Om jag blev ombedd att uppskatta medelsvenskens genomsnittliga längd skulle jag förmodligen kunna komma väldigt nära utan att genomföra några mätningar i Sverige. Att förlita sig på enkätsvar vad gäller piratkopiering är, av naturliga skäl, inte en särskilt bra idé. Skulle du svara ja om någon frågade om du hade piratkopierade program på din pc? säger han.

Förutom det pressmeddelande som skickades ut i veckan använder BSA sina rapporter i politiskt syfte. Statistiken lyfts gärna fram av organisationen i lobbymaterial och andra sammanhang när man vill påkalla uppmärksamhet från politiker och beslutsfattare i frågor som rör piratkopiering.

Fakta

BSAs rapport uppger piratkopiering som en procent av den totala programvarumarknaden för 110 länder världen över.

För att slå fast hur mycket mjukvara som säljs runt om i världen, en nyckelfaktor i rapporten, har IDC frågat drygt 6000 personer och företag i 24 länder om hur många program de köper till sina datorer.

I alla andra länder – bland dem Sverige – har varken företag eller privatpersoner kontaktats. Istället har procentsatsen räknats fram med hjälp av genomsnittssiffror baserade på andra ”liknande” länder ifråga om geografiskt läge, it-utveckling och datormarknadens uppbyggnad.

Hur detta har gått till framgår inte av rapporten. Det upges heller inte vilka 24 länder som legat till grund för mätvärdet.

Informationen samkörs sedan med uppgifter om pc-marknader i mer än 100 olika länder, IDCs mätningar på de totala mjukvarumarknadernas värde samt en uppskattning av genomsnittspriset på datoroprogram, alltså en prislapp som sägs representera all mjukvara som säljs runt om i världen.

Ur detta räknas en procentsats fram som sägs motsvara andelen piratkopierade program i olika länder.

Hela rapporten finns att ladda hem här. Metodiken beskrivs på sidan 3 och 17.