Tv-bolagens satsningar på webben, där allt fler lägger ut hela program, ger resultat. Mer än tre miljoner svenskar i månaden ser i dag på strömmad tv över webben.
Utvecklingen är en nagel i ögat på bredbandsoperatörerna. Inte nog med att datamängderna i näten skjuter i höjden, vilket på sikt leder till dyra nätinvesteringar, webb-tv-sändningarnas växande popularitet hotar även operatörernas egna satsningar på tv-området.
Enligt den rådande affärsmodellen distribueras tv- och internetaccess i skilda kanaler som betalas var för sig. Ett genombrott för webb-tv innebär att tv och webb plötsligt ryms i samma kanal och abonnemang.
Roger Eriksson, Sverigechef inom telekom och medier på Capgemini, ser en framväxande konflikt. Nästa steg blir att operatörerna blockerar tillgång till de strömmade tjänsterna om inte nya intäktsmodeller kan arbetas fram, tror han.
– Allt levereras över en och samma internetlina. Redan i dag är förbindelserna bra nog för att i många fall ge en hyfsad tv-upplevelse, säger han.
I Storbritannien har situationen redan eskalerat. BBCs mycket populära webbtjänst Iplayer, delvis en förlaga till SVT Play, har fått allt fler tittare att överge tv-apparaten för webben. Flera operatörer har hotat med att strypa tillgången om inte BBC hittar en modell för intäktsdelning. En extra avgift ovanpå kundernas bredbandsabonnemang för tillgång till streamingtjänster av hög kvalitet är just nu på förslag.
– Operatörerna, med sina egna ip-tv-modeller, gör stora investeringar på området och vill visa att det kostar pengar att distribuera informationen, säger Roger Eriksson.
Även i Sverige ser det ut att bli public service, i form av SVTs mycket populära webbtjänst SVT Play, som tar täten i frågan. SVT har ett stort utbud av populärt och egenproducerat innehåll och bygger hela sin verksamhet på fri tillgång för alla.
– SVT Play-tjänsten är en del av vår kärnverksamhet och ingår i tv-licensen. Det finns inget specifikt inskrivet om att vi inte får ta betalt, men det rimmar inte så bra med vårt uppdrag om vi börjar ta betalt från slutkunden, säger Stefan Kervefors, verksamhetsansvarig för SVTs interaktiva satsningar.
De svenska operatörerna medger att frågan blir viktigare. Än är det dock för tidigt att tala om en konflikt, enligt Telias tv- och mediechef Joel Westin:
– Vi vet inte om folk väljer att titta på hela sitt tv-utbud över nätet eller ej. Det beror även mycket på hur betalningsmodellerna kommer att se ut. De är också under framväxande, säger han.
Inom bara ett par år tror Roger Eriksson att nätet blivit så dominerande att operatörerna och tv-bolagen tvingas göra upp:
– Det dröjer tre till fem år till innan någonting behöver göras. Operatörerna har ju också väldigt stora kunder i de här aktörerna, SVT är ju både innehållsleverantör och en stor köpare av bredbandskapacitet. Konvergensen gör att båda sidorna är kunder och konkurrenter till varandra på samma gång, säger Roger Eriksson.