Under en 7 timmar och 20 minuter lång rymdpromenad fick Hubbleteleskopet en ny andradator som ersatte en maskin som fallerade i september förra året, skriver Computerworld.

Michael Moore, en av cheferna för Hubbleprojektet, förklarar att haveriet var det värsta som drabbat teleskopet sedan det skickades upp för 19 år sedan. Haveriet gjorde att satelliten inte kunde skicka någon information ner till jorden och de fick byta till den andra datorn som sitter på teleskopet.

Under rymdpromenaden ersattes den trasiga utrustningen med ny som nu kommer att fungera som backup ifall fler missöden sker i framtiden.

Datorn har som uppgift att förmedla information mellan Hubbles vetenskapliga verktyg och även bearbeta informationen så att den kan skickas ner till marken.

Rymdpromenaden är en del i arbetet att reparera och uppgradera teleskopet, och det ska pågå i elva dagar. Några reparationer har inte skett sedan 2002 och när allt är klart ska teleskopet vara kraftfullare än det någonsin varit, något som öppnar för nya upptäckter i universum.