För ett par dagar sedan meddelade utvecklarna på Windows Mobile Developers Team att de lagt sista handen vid operativsystemet Windows Mobile 6.5.

Meddelandet togs snabbt bort från bloggen. Lite pinsamt är det att en produkt som lanserades med buller och bång redan i februari inte är klar förrän nu.

Trots att version 6.5 nu ska skickas ut till telefontillverkarna dröjer det till i hösten innan operativsystemet finns på plats i telefonerna. Frågan är om det går att uppgradera de telefoner som säljs fram till dess.

– Som vanligt är det upp till tillverkarna att erbjuda uppgradering av befintliga modeller. HTC har till exempel aviserat att Diamond II, Diamond Pro och Snap ska vara möjliga att uppgradera, säger Peter Wissinger, Microsofts affärsområdeschef för Windows Mobile.

Bland de leverantörer som är på gång med nya telefoner med Windows som operativsystem märks kinesiska ZTE. De nya modellerna heter Xiang och Raise och kör med Windows Mobile 6.1.

Madeleine Skogö, ZTEs produktchef för mobiltelefoner, kan inte svara på om användarna själva kan uppgradera dessa till Windows Mobile 6.5.

Hos Samsung säger pr-chefen Erik Johannesson att det inte är självklart att telefonerna ska uppgraderas.

– Snarare är det så att när en ny Windows Mobileplattform presenteras skapar det förutsättningar för oss att lansera nya mobiler. Eventuella uppgraderingar tar vi beslut om modell för modell. För att en enskild mobil ska uppgraderas måste både vår och Microsofts mjukvara samspela, säger Erik Johannesson.

Denna tveksamhet är typiskt för branschen, anser Andreas Sjöström, konsultbolaget Sogetis mobilexpert. Han säger att det inte finns något i telefonernas hårdvara som förhindrar uppgraderingar men att det råder osäkerhet kring hur det ska genomföras.

– Microsoft skyller på att det är upp till respektive tillverkare eller leverantör att tillhandahålla uppgraderingen. Min uppfattning är att Microsoft måste ställa krav på leverantörer och tillverkare för att säkerställa uppgraderingar när de är tekniskt möjliga, säger Andreas Sjöström.

Han anser att Microsoft har en del att lära av Apple.
– Utöver App Store så är uppgraderingsbarheten i Iphone en läxa som Windows Mobilegänget måste lära av.

Fakta

Den nya versionen har fått ett rejält förbättrat användargränssnitt och är bättre anpassat för pekskärmsnavigering. Användaren kan dessutom själv anpassa gränssnitt och funktioner efter egen smak i mycket högre grad än i den nuvarande version 6.1.
Även webbläsaren Internet Explorer har förbättrats väsentligt och får stöd bland annat för Flashanimationer.