Universitetet i St Andrews har utvecklat ett batteri som byter ut en av reagenterna mot vanligt syre hämtat från luften. Resultatet är ett batteri med betydligt bättre egenskaper än i litium-jon-batterier.

Fördelarna är mindre storlek, högre energidensitet och att de dessutom kan bli billigare att tillverka än dagens batterier. Tekniken kan komma att användas i allt från elektronik som mp3-spelare och bärbara datorer till elbilar och vindkraftverk.

Professor Peter Bruce tror starkt på den forskning som han leder.

– Vårt mål är att öka lagringskapaciteten mellan fem och tio gånger, något som är omöjligt med dagens litiumbatterier. Resultaten är än så länge mycket uppmuntrande och har vida överträffat våra förväntningar, säger Peter Bruce i ett uttalande.


Syre från luften reagerar med den porösa kolen i batteriet för att skapa en elektrisk spänning.

Göran Lindbergh, batteriforskare på KTH, säger att idén om att använda luften som reagent funnits länge men att det varit mycket svårt att få till i praktiken.

– Det som egentligen är begränsande i litium-jon batterier är den positiva elektroden. När man byter ut den mot en reagent som reagerar med luften får man ner storleken på batteriet och upp energitätheten, säger Göran Lindbergh.

Problemen har legat i att just litium används i batterierna.

– Du kanske minns från kemilektionerna vad som hände när man tog en bit natrium och lade i vatten, litium reagerar på precis samma sätt som natrium. Därför är batterierna väl slutna för att det inte ska komma in fukt.

Forskarna i Skottland har ersatt den oxid av litium och kobolt som fungerade som positiv elektrod med poröst kol.

Fakta

Det fyra år långa forskningsprojektet har två år kvar och Peter Bruce uppskattar att tekniken kan bli kommersiellt gångbar inom fem år.