Sedan förra året har de flesta telefonleverantörer haft Apples Iphone som stora föredöme och vi journalister använer ofta rubriken Iphone-dödare för att beskriva detta. Det är givetvis lite fånigt men det går inte att komma ifrån att många telefoner rent funktionsmässigt sedan länge ligger steget före Apples hajpade produkt. Själv skulle jag exempelvis aldrig komma på tanken att köpa en telefon som saknar inbyggd fm-radio, en funktion som jag använder dagligen på bussen hem från jobbet.

LGs Arena hör till de mest välmatade mobilerna i dag och har dessutom ett egensinnigt menysystem som säkert kan vara lite förvirrande inledningsvis. Likt Iphone styrs allt med fingerrörelser (multi touch) i stället för knappar men tröskeln är inte särskilt hög även om man normalt använder en mer traditionell telefon.

Systemet är nämligen förvånansvärd lätt att komma underfund med och mina tonåringar hemma kommer snabbt på hur de inbyggda spelen funkar. Det är en avdelning där jag själv sällan brukar hålla mig ajour. Men för att fördriva tiden under en tågresa eller så är spelen faktiskt riktigt kul även för oss gamlingar. En rolig detalj här är att man kan skaka mobilen för att styra olika spel, exempelvis tärningsspel där man drar igång olika spelmoment utifrån resultaten som skakas fram.

Att sedan LGs telefoner stöder de snabbaste mobilnäten, åtminstone 7,2 Mbit/s, (Iphone stöder bara 3g) är givetvis en fördel när man vill ladda ner fler spel, musik eller video från 3s hemsida. Dessutom kan man med fördel använda telefonen som modem till den bärbara datorn.

Arena är mer kompakt jämfört med Iphone och har en skärm på bara tre tum. Men skärmens upplösning är på hela 480x800 punkter vilket ger en mycket bra bild när man exempelvis tittar på video. Däremot kan texter bli lite svåra att läsa i vissa lägen. En annan nackdel är att telefonen kan upplevas lite seg när man förflyttar sig mellan olika program, något som förhoppningsvis rättas till med hjälp av en snabbare processor i kommande modeller.

Då kan LG förhoppningsvis även få med sig några tredjepartsutvecklare som kan bidra till programutvecklingen för gränssnittet S-class. På denna punkt har nämligen LG ingen chans att konkurrera med Apple vars programbibliotek för Iphone är synnerligen välmatat.

Fakta

LGs telefon har ett lättanvänt gränssnitt, S-class, 3-tumsskärm och kamera på fem megapixel. Den väger 105 gram, är 12 millimeter tjock, stöder både turbo-3g och wlan och kostar cirka 4 800 kronor.

Betyg (1-5)
Storlek/form: 5
Användarvänlighet: 3
Prisvärdhet: 3
Funktioner: 4
Känsla: 3

Medel: 3,6