En inventering ger ingen orsak till glädjehopp. I ett kundperspektiv har de flesta arrangörer automatiserat gamla rutiner och tjänster för att boka resor och lagt dem på webben, mer som telefonkataloger på nätet än inspirerande resetjänster.

Mest irriterande är att många flygbolag och researrangörer tvingar oss att specificera avresedatum, återresedatum och resort, när en blivande semesterresenär ofta bara har en hägrande bild av en stad eller strand.

Tänk om det fanns en tjänst som sade att om jag vill resa i oktober eller november och ha tillgång till strand, sol, hav och stad och kunna bila runt med familjen, så föreslås Kalifornien, Sydafrikas Côte d’Azur eller Kroatiens kust som bra resmål.

Men att utifrån besökarens kriterier lista alternativ går inte, alla enorma hotell- och reseguider till trots.

Varför inte sätta lite beslutskraft i händerna på de blivande resenärerna? För hur inspirerande är det att få meddelandet: ”ingen resa på det specificerade datumet hittades, var vänlig försök med nya datum.”

Då backar besökaren och försöker igen, med nya felmeddelanden som följd.

Ett undantag är det norska flygbolaget Norwegians hemsida där det går att bläddra fram och tillbaka utan att man tappar information.

Andra, exempelvis Ryanair, låter en titta efter resor utan att behöva specificera exakt datum.

Jämför med Amazon.com och dess förslag på musik och böcker: att utifrån preferenser och sökningar ge förslag.

Här finns enorma möjligheter för reseföretagen att utveckla bättre beslutsstöd för användare och kunder.

Den som vågar satsa på kundorienterat beslutsstöd, där det går att söka på kriterier i stället för att resenärerna specificerar det de inte vet, revolutionerar reseindustrin.