Trots att pengarna rullar in för traditionella produkter som Windows och Office har Microsofts aktiekurs legat stilla i flera år och bolagets respektingivande ställning på marknaden tappat i styrka.

Affärsmodellen – att ta fram en mjukvara, paketera den, håva in pengarna och sedan släppa en ny version några år senare – är på utdöende.

Därför rör sig supertankern Microsoft åt ett nytt, oprövat håll – uppåt, mot molnet. Satsningen inleddes med lanseringen av konceptet software plus services och ska nå sitt första klimax när molnplattformen Azure går skarpt i slutet av året.

Hjärnan bakom skiftet är Ray Ozzie, chefsarkitekt på Microsoft och känd som skaparen av Lotus Notes. Ray Ozzie kom till Microsoft 2005 och hade bara varit i Redmond en kort tid när han i ett pm deklarerade att Microsofts överlevnad hänger på ett skifte till molnet.

Bill Gates var lyrisk, men företaget var för fokuserat på att färdigställa Vista och Office 2007 för att agera, skriver tidskriften Wired.

I stället började Ray Ozzie i tysthet att sätta ihop ett eget team som iförda likadana röda gymnastikskor startade de projekt som nu realiserats i Microsofts paket av molntjänster.

Det projekt som inte får misslyckas är det nya operativsystemet för molnet, Azure, med tidigare kodnamn Red Dog.

Med webb- och molnbaserade program tappar Windows sin betydelse allt mer. Med ett nytt operativsystem för en ny tid ska Microsoft säkerställa dominansen i molnet på samma sätt som Dos och Windows dominerat skrivbordet.

Azureprojektet är också unikt på ett annat sätt. Tusentals utvecklare arbetar med exempelvis Windows, men Ray Ozzies molnteam har bara varit 150 man stort.

Nytänkaren Ray Ozzie har ett stort arbete framför sig för att ändra en företagskultur som sitter i väggarna i Redmond.

Genom historien har Microsoft demoniserat sina konkurrenter och definierat sig självt som motståndare.

Nu vill Ray Ozzie att de anställda i stället sätter den interna innovationen främst. Eller som han uttryckte det när molnsatsningen avtäcktes under Techready-konferensen förra sommaren:

– Vår största utmaning finns inom oss. Varje dag väljer vi mellan att fokusera på den utomstående konkurrenten – eller på konkurrenten inom oss.

Fakta

Windows Azure. Operativsystemet för molnet. Går skarpt i november 2009.

Azure Services Platform. En samling verktyg för utvecklare i molnet. Öppen nu.

Live Mesh. En tjänst byggd på Azure som låter användarna synkronisera filer över nätet. I publik beta nu.

Office Web Apps. Onlineversioner av Excel, Word och Powerpoint som släpps med Office 2010.