Enligt Irans oppositionsparti har landets regering infört en blockad mot Facebook sedan i lördags förra veckan. Anledningen sägs vara att regeringen försöker hindra åtkomst till en sida på Facebook som startats av oppositionsledaren och tidigare vice presidenten, Mir Hossein Mousavi.

På sin blogg uppger Mousavi att hans sida på Facebook under kort tid fått över 6 000 medlemmar. Enligt Mousavi ser den nuvarande regeringen det som ett hot och vill därför stoppa alla försök för oppositionen att organisera sig inför presidentvalet den 12 juni.

I en intervju i CNN uppger Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, att han inte har utfärdat någon order om att blockera sajter på internet.

– Jag kommer att tillsätta en utredning och ifrågasätta det här. Jag tror på maximalt utnyttjande av det fria ordet, säger Irans president Mahmoud Ahmadinejad till CNN.

I ett skriftligt utlåtande till CNN kritiserar en talesman för Facebook Irans agerande.

– Vi tror på att människor över hela världen ska kunna dela med sig av information mellan sina vänner, familj och medarbetare med hjälp av Facebook. Det är alltid sorgligt när ett lands kulturella och politiska agenda leder till begränsningar vad gäller möjligheten att uttrycka sig på internet, uppger en icke namngiven talesman för Facebook till CNN.

Senast i förra veckan bestämde sig Microsoft för att blockera åtkomsten av företagets chattprogram Live Messenger i fem länder, däribland Iran. Enligt obekräftade rapporter blev åtkomsten till Facebook återställd i Iran under måndagen.