När de svenska skolorna ska uppgradera maskinparken har tunna klienter under ett par år varit ett hett alternativ. Men nu går det att köpa enkla, bärbara datorer för under 3 000 kronor och flera leverantörer, däribland HP, Samsung och Dell, satsar hårt på den marknaden.

Men det är helt fel väg att gå anser NEC Scandinavias vd Fredrik Tumegård.
– Små barn bör inte springa omkring med bärbara. Det är opraktiskt i skolmiljö på grund av säkerhetsrisker. Tunna klienter är betydligt mer prisvärda i förhållande till vad de klarar, säger Fredrik Tumegård.

Han anser att en satsning på minibärbara blir dyrt i längden med it-tekniker som behöver uppgradera datorerna till skillnad från tunna klienter som har allt installerat centralt.

– Med en tunn klient finns allt som man skriver kvar på servern och man kan komma åt informationen från vilken virtuell dator som helst bara den är kopplad till servern. Dessutom är tunna klienter mycket tystare, drar mindre ström och lämpar sig därför bättre i undervisningen, säger Fredrik Tumegård.

NEC satsar stort på just tunna klienter och har inte har några minibärbara i utbudet. Fredrik Tumegård förnekar att det skulle vara grunden till kritiken. NEC har inga problem med minibärbara men anser att de inte passar i skolmiljö, hävdar han.

Pionjärer. Grundskolan Vittra i Jakobsberg hör till de första som försett eleverna med minibärbara.

Jörgen Sandström, it-chef på Värmdö Kommun, förespråkar både tunna klienter och minibärbara.

– Vi vill tillämpa pc som tjänst och när de uttjänta datorerna återlämnas ersätts de av tunna klienter eller Linuxbaserade netbooks. Helt klart är att stationära Windowsdatorer inte är vinnare i de förändringar som sker, säger Jörgen Sandström.

Han inser att satsningen på minibärbara innebär en del nya problemställningar.

– Jo, helt självklart är det inte, men i våra försök har det visat sig fungera väl. Fast visst finns det frågetecken kring saker som ergonomi, flamskyddsmedel, tungmetaller, teknisk livslängd och liknande.

Hos Cendio, företaget bakom Thinlinc Software som hanterar kopplingar mellan servrar och tunna klienter, noterar man ett ökat intresse för tunna klienter.

Hans Leidebring, företagets säljchef, har en lång lista med kommuner som använder tunna klienter i skolan: Kristinehamn, Eksjö, Forshaga, Tierp, Hylte, Hagfors, Karlstad och Karlskoga.

– Kommunerna måste aktivt titta på kostnadssänkande alternativ för att öka datortätheten i skolorna. Vi är frustrerade över att inte fler inser att det finns fungerande teknik som verkligen sänker kostnaderna för it i skolan, säger Hans Leidebring.

Fakta


NECs sågning av minibärbara för skolor kommer samtidigt med att företaget lanserar en ny tunn klient, US110, som kostar 4 000 kronor. Den väger ett halvt kilo och har måtten 153 x 100 x 25 millimeter.
– Den är redan nu ganska kompakt men kommer snart i form av en ännu mindre usb-sticka som kan kopplas in till vilken dator som helst, säger NECs vd, Fredrik Tumegård.