I gårdagens tidning lyfte CS fram Skolverkets statistik om svenska grundskollärares tillgång till datorer på jobbet. Det visar sig att bara en av fyra lärare har en egen dator, resten tvingas dela med kollegerna.

Det väcker upprörda känslor, inte minst hos Lärarförbundet.

– Lärarna tvingas stå i kö för att använda en dator. En egen dator är en självklarhet på varje modern arbetsplats, men inte på Sveriges största arbetsplats – skolan, sa Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén till CS på måndagen.

Lärarförbundet efterlyser långsiktiga och kontinuerliga satsningar från regeringen och, inte minst, mer pengar.

– Ska vi ha världens bästa skola kräver det ny teknik. Det var eftersatt redan innan krisen kom och det lär bli ännu värre nu, sa Eva-Lis Sirén.
Men utbildningminister Jan Björklund, fp, vill i dag inte prata om de svenska grundskollärarnas brist på datorer. CS nekas en intervju med ministern.

– Utbildningsministern har inga kommentarer, säger hans pressekreterare Anna Neuman, som tillägger att det är kommunernas ansvar, inte regeringens.

Har han inte ens en åsikt?
– Han kan inte gå in och styra över de anställdas utrustning, det är inte han som är arbetsgivare. Det blir ingen intervju, säger Anna Neuman.