För att sprida skadlig kod tar cyberkriminella ofta användning av sökmotoroptimering. Man försöker hamna högt uppe vid populära sökningar för att locka in användaren på den skadliga sajten. Säkerhetsföretaget McAfee har från källor som Google Zeitgeist, och Yahoo! Buzz sammanställt 2 600 vanliga sökningar och undersökt hur stor andel av träffarna som var skadliga.

Begreppen söktes på i de fem största sökmotorerna: Google, Yahoo, Live, AOL och Ask. Antalet skadliga länkar i de fem första sidorna med resultat räknades sedan och divideras på antalet träffar totalt på de fem första sidorna.

Farligast är enligt studien sajter som innehåller textrader från melodier, där 5,1 procent av träffarna enligt McAfee ska innehålla skadligt innehåll. Högt upp hamnade också sökbegrepp som också innehåller ordet ”free, med 7,3 procent.

Det enskilt överlägset farligaste sökbegreppet enligt studien var ”screensavers”, där i genomsnitt 34,4 procent av träffarna var skadliga.


Illustration: McAfee.

Siffrorna under Maximum Risk anger den maximala andel skadliga sajter på en sökmotors resultatsida. Siffran under Category Risk står för den totala andelen skadliga träffar. Om ett sökord ger exempelvis 250 träffar, där tio träffar visas per sida på de fem sökmotorerna, och 25 av dessa är att betrakta som skadliga så ger det en Category Risk på 10 procent (25 dividerat på 250). I fall en av sidorna ger tio träffar varav fyra är skadliga så ger det en Maximum Risk på 40 procent (4 dividerat på 10).

Läs hela rapporten från McAfee: http://us.mcafee.com/en-us/local/docs/most_dangerous_searchterm_us.pdf