Innan året är slut ska Googles e-boksbutik vara igång, om man får tro bolagets partnerchef Tom Turvey. Planen är att konkurrera framförallt med Amazon och e-boksläsaren Kindle.

Till skillnad från Amazon planerar Google en helt molnbaserad tjänst som inte är knuten till dedikerad hårdvara. Köpta böcker lagras hos Google och ska kunna läsas på vilken hårdvara som helst med nätaccess, exempelvis en mobiltelefon, bärbar dator eller e-boksläsare. Det rapporterar tidningen New York Times.

Google har även för avsikt att låta förlagen själva bestämma priserna på sina böcker, till skillnad från Amazon som själv bestämmer priset mot slutkund och har valt en prislapp runt 10 dollar för de flesta Kindle-titlarna.

Satsningen kommer att ske separat från Googles pågående projekt att skanna in och indexera böcker för att göra dem tillgängliga och sökbara på webben. Redan idag är runt 20 procent av de indexerade böckerna sökbara, med länkar till återförsäljare som Amazon. Troligt är att detta på något vis ska kopplas till Googles egna e-boksverksamhet.