Dreamhack, som brukar ha kring 12 000 deltagare, handlar mest om spel men har under senare år fått mässliknande inslag med utställningar och produktpresentationer. Sommarens upplaga börjar 13 juni och kommer att få fler inslag där betoningen ligger på Linux.

Det gäller exempelvis avdelningen Dreamhack Kreativ med en konferens runt öppen källkod. Här har arrangörerna tagit hjälp av portalen Ubuntu.se som ska ge exempel på hur Linuxbaserade datorer kan användas till både programmering och produktion av musik, video och animeringar.

– Vår monter specialbyggs på plats och dekoreras av en av Sveriges ledande grafittikonstnärer som kommer att sy ihop sponsorloggor med symposiets tema: frihet och kreativitet, berättar Johan Gårdfeldt på Ubuntu.se.

Gustav Karlsson, en av Dreamhacks arrangörer, berättar att årets Linuxsatsning är ett sätt att bredda festivalen.

– Vi vill visa att Dreamhack är mer än bara gaming och även att det finns bra alternativ till Windows. Nu samarbetar vi även med många skolor som fått upp ögonen för detta och låter sina elever lägga lektionstid på Dreamhack, säger Gustav Karlsson.

Dreamhack har pågått sedan 1994 och hade 70 000 besökare på sina evenemang förra året. 20 personer är anställda på heltid och dessutom arbetar cirka 400 personer ideellt.