Det är framförallt BBCs framgångar med videotjänsten Iplayer som fått Storbritanniens överlägset största bredbandsleverantör BT att börja tumma på kranarna. För att klara trafikanstormningen under dygnets mest trafikerade timmar, från fem på eftermiddagen till midnatt, stryper BT kundernas nedladdningshastigheter från videosajter som Youtube och Iplayer rejält. En kund som betalar för 8 Mbit/s får då finna sig i hastigheter under 1 Mbit /s för strömmad video.

Begränsningarna har hittills skett i smyg bekräftades av BT när BBC News började ställa frågor i ärendet.

– När vi stryper bandbredden gör vi det för att optimera alla våra användares upplevelse på nätet. Det här är en viktig fråga som innehållsleverantörer som BBC måste ta sig an. Vi för diskussioner med BBC för att våra kunder ska få den bästa möjliga upplevelsen i framtiden, skriver bolaget i ett uttalande till BBC News.

BT får nu kritik både från BBC, som anser att hastighetsbegränsningarna gör det svårt eller omöjligt att använda Iplayer, samt användare som inte tycker att BT varit tydliga nog i ärendet. Hastighetsbegränsningarna nämns inte i bolagets marknadsföring. Informationen finns dock i en klausul långt ner i användaravtalet för bolagets bredbandstjänster.

Liksom svenska SVT är BBC ett public service-bolag och har därför ett intresse av att så många kunder som möjligt ska ha tillgång till sändningarna utan störningar.

CS har tidigare uppmärksammat hur tillväxten på videotjänster som SVT Play och BBC Iplayer hotar att sätta krokben för bredbandsoperatörernas egna affärsmodeller.