Skivbranschens intresseorganisation Ifpi hotade nyligen Stockholmsbaserade Portlane med att gå till domstol om inte bolaget kopplar bort en av sina kunder, en känd fildelningssajt, från nätet. Kravet kommer mot bakgrund av tingsrättens dom i Pirate Bay-målet, som Ifpi vill vidga till att även omfatta tjänsteleverantörer.

Portlane svarar med en motattack. Via sin advokatbyrå hotar driftbolaget att dra Ifpi inför domstol för brott mot marknadsföringslagen. Orsaken är de osanningar och generaliseringar som Portlanes advokat Jonas Forzelius anser förekommer i Ifpis hotbrev.

– Reservationslösa påståenden och uttalanden ska man vara försiktig med som rättighetsinnehavare, särskilt om man kopplar sådana påståenden till hot om rättsliga åtgärder och det menar vi att Ifpi gör. Vår uppfattning är att det här är ett väldigt aggressivt och onyanserat brev. Så här ska man inte hantera ett sådant här ärende, säger Jonas Forzelius.

Enligt Jonas Forzelius finns en etablerad praxis i marknadsdomstolen att kravbrev liknande de som Ifpi använder ska klassas som marknadsföring. Då ställs även krav på att informationen följer god marknadsföringsed.

– Påstår man någonting i marknadsföring så ska det vara sant. Enligt vår uppfattning, och det tror jag många håller med om, är det väldigt tveksamt till om en internetleverantör verkligen kan begå upphovsrättsintrång, säger Jonas Forzelius.

CS har tidigare rapporterat om upphovsrättsindustrins ambitioner att flytta över en större del av ansvaret i fildelningsfrågan på infrastrukturen. Syftet med Ifpis varningsbrev är likartat, att vidga domen i The Pirate Bay-målet att även omfatta tjänsteleverantörer som Portlane, enligt vad intressegruppen tidigare medgivit.

Hotbreven tvingar tjänsteleverantören att aktivt ta ställning i frågan om illegal fildelning ska tillåtas eller ej, menar Jonas Forzelius. Det ställningstagandet kan sedan användas av Ifpi för att styrka medverkan till brott.

– Det andra syftet är naturligtvis att skrämma leverantören till att stänga av eller filtrera kunderna. När det gäller små spelare som Portlane tror jag att det är ett effektivt vapen. Det är få som skulle välja att gå in i en rättslig process med Ifpi, som har hela skivbranschen bakom sig, fortsätter han.

Portlane vill inte avslöja vilken sajt det är som Ifpi vill stänga av från nätet. CS har förgäves sökt vidare kommentarer i ärendet från Ifpi.