Christofer Fjellner gjorde sig ett namn i EUs it-politiska kretsar för drygt ett år sedan, i samband med den såkallade Bono-rapporten. Då röstade EU-parlamentet för första gången nej till ett franskt förslag om att fildelare ska kunna kopplas bort från internet.

Fjellner gick i spetsen för det ändringsförslag som senare röstades igenom. Hans insatser fick beröm av bland andra aktivistgruppen Electronic Frontier Foundation, vars dåvarande Brysselchef Erik Josefsson nu kandiderar till EU-parlamentet för Vänsterpartiet.

– Just den frågan, om man skulle få stänga av någon från internet, det blev en väckarklocka för mig. När jag kandiderade 2004 var det inte på någon direkt it-politisk agenda. Men när vi började diskutera de här frågorna uppfattade jag att många av mina kollegor försökte lagstifta om saker de inte förstod, säger Christofer Fjellner.

Samtidigt oroas han av att integritets- och fildelningsdebatten på senare tid allt tydligare kommit att överskugga andra frågor inom it och telekom. Det är EUs telekompaket ett bra exempel på. Inom unionen har viktiga nya lagar på spektrum- och operatörsområdet fått bordläggas på grund av osämja i fildelningsfrågan.

– Ta de hundratals mejl jag fått som säger ”lova att rösta emot telekompaketet.” Men en sån sak går ju inte. Spektrumpolitiken är jätteviktig. Att skilja på operatörer och nätägare, snacka om att bättra på konkurrenssituationen! Men det är uppenbart svårare att nå fram med andra frågor, säger Christofer Fjellner.

– Vi politiker har en skuld i det. Jag tror även att media har en skuld i det. Det finns en tendens att förenkla saker så till den grad att det inte är sant längre. Telekompaketet är ett väldigt bra exempel, fortsätter han.

Fjellner har ett stort engagemang i debatten kring EUs tullregler på it- och telekomområdet i handelsavtalet Information Technology Agreement, ITA. Att främja frihandeln på it-området är en fråga han hoppas kunna driva även framöver om han får förnyat förtroende i parlamentet.

– Avtalet säger att man ska ha nolltullar på en massa teknikprodukter. Frågan är då hur man ska tolka det. Plötsligt har man till exempel börjat säga att nya Sony Ericsson-telefoner ska ha högre tull för att de kan klassas som en kamera. Min uppfattning är att fler tullar hotar utvecklingen. Frihandel på it-produkter har varit helt avgörande för teknikutvecklingen i Sverige, till exempel, säger Christofer Fjellner.

Fakta

Ålder: 32

Aktuell: Kandiderar till EU-parlamentet för Moderaterna

Gör idag: EU-parlamentariker

Andra uppdrag: Tidigare ordförande i Moderata Ungdomsförbundet. Är näst yngst bland de 785 ledamöterna i EU-parlamentet.