2. Börja alltid med att kommentera slot-tiden. Är du först på morgonen så säg att du förstår att folk är trötta. Är du sist före förmiddagskaffet så säg att det är förståeligt om folk inte kan hålla sig vakna fram till kaffet. Är du sist före lunch så uttryck förståelse för att alla är hungriga. Är du först efter lunch så säg att nu har allt blod runnit ned i magen och så vidare.

3. Om din presentation inleds med en filmsnutt – kör igång den utan att ha testat ljudet i förväg och se sedan uppriktigt förvånad ut när det förblir tyst. Men avbryt inte filmen.

4. Det du sedan säger och det som samtidigt visas på bild ska inte har ett dugg med varandra att göra.

5. Om du själv talar på svenska ska självklart alla dina bilder vara på engelska.

6. Bilderna ska helst vara fulla med flödesscheman, pilar, pratbubblor, boxar och gärna några snygga grafer och tabeller. Ingen text bör vara satt i större grad än 12 punkter.

7. Mikrofon ska hållas så nära munnen att varje p låter som en åskknall.

8. När du ska visa riktigt informationstunga bilder har du två alternativ. Antingen fläskar du upp alltihop på en gång och växlar sedan snabbt till nästa bild.

Eller också trycker du fram bildelement för bildelement så snabbt du kan under tystnad. Använd i så fall fåniga och tidsödande animationer. Bullets som studsar och pajdiagram som snurrar sätter piff på vilken presentation som helst.

9. Titta aldrig på publiken. Stå vänd mot duken där dina bilder projiceras och tala direkt till den.

10. Sist och allra viktigast: strunta i om ditt eventuella budskap går fram. Kom ihåg att det som räknas är hur många meningar du hinner uttala och hur många bilder du hinner visa innan moderatorn börjar bete sig aggressivt.