Enligt tillgänglig statistik får de dessutom tillgång till bättre datorutrustning och bättre mat hemma. I alla fall i genomsnitt.

Eftersom mitt hjärta ömmar för dessa små medborgare som vi alltför sällan lyssnar på har jag satt ihop en önskelista inför sommarlovet.

Först av allt skulle jag önska att vi som är vuxna respekterar barnens datoranvändande så pass mycket att vi förser dem med lämpliga verktyg: stol i rätt höjd, mus utan kula, rent och fungerande tangentbord och lämpliga program.

Att familjerna tillsammans diskuterar vilka behov som finns och hur man kan tillgodose dem på bästa och lagligaste sätt.

Under våren förändrades nämligen livet ganska drastiskt för de flesta unga när fildelning blev olagligt på riktigt.

I många år var fildelning lite som att gå mot röd gubbe: ”Jo, jag vet att det är olagligt, men kom igen”. Att fildela var inte bara ett sätt att spara pengar, det var lika mycket ett sätt att organisera sin kulturkonsumtion.

Den yngre generationen har vuxit upp med något som de inte längre får göra och många oroar sig för att de själva eller deras föräldrar ska råka illa ut.

Här är det vi vuxna som måste rycka in och hitta lösningar som alla parter kan acceptera.

Sen skulle jag önska att fler barn fick sitta i fred framför datorn i sommar. Att vi slutar tjata om att de ska gå ut i solen när vi faktiskt vet att det är farligt att exponera sig för mycket för solens strålar.

Det är inte bra att till varje pris vara ute på sommaren och det är inte alla barn som har en utemiljö som liknar Bullerbyns, så det vore väl skönt om vi slutade låtsas att det är så.

Att barnen så väldigt gärna vill sitta vid datorn måste betyda något.

Det kan betyda att de mår bra av det och att de får vissa behov tillfredsställda av att sitta framför skärmen, även om vi inte alltid kan se vilka dessa behov är.

jag skulle också önska att fler barn hade någon vuxen som vågade ta striden och tvinga dem att stänga av datorn och gå ut i friska luften ett tag.

Bara för att de verkar tycka att det är kul behöver det inte betyda att de ska sitta där hela dagarna och hela nätterna.

Framför allt ska inte barn behöva ta sådana viktiga beslut själva.

Det är utan tvivel väldigt jobbigt att bryta någons datorsittande, eftersom datorn är en sådant fantastiskt verktyg för att man ska kunna roa sig, kommunicera med andra och lära sig olika saker.

Så det är svårt att konkurrera med en sådan underbar tingest men det är alla vuxnas ansvar att försöka.

Självklart i diskussion med de unga och utan att sätta upp idiotiska regler som ”bara 20 minuter om dagen” eller ”när jag säger att du ska sluta, ska du sluta”.

Själv kommer jag i kraft av min ålder att fortsätta med min osunda men invanda livsstil.

Alltså kommer jag att ligga i en solstol mest hela sommaren men jag kommer att vara trygg i tanken på att mina barn åtminstone sitter väl skyddade bakom fönster, persienner och gardiner.