Enligt en artikel i Financial Times planerar Facebook att prova på en ny inkomstmodell genom att tillhandahålla en betaltjänst. Facebook har länge tittat på olika inkomstmodeller som ska göra företaget vinstgivande.

Betalsystemet skulle göra det möjligt för Facebook att erbjuda betallösningar mellan tredjepartsutvecklare och användarna. Facebook tar sedan ut en viss procentandel på betalningarna i provision.

För närvarande håller Facebook på att testa betalsystemet på endast tre stycken applikationer på tjänsten. Inom några veckor så kommer det dock att utökas till flera applikationer enligt Financial Times.

Enligt Bruce Cundiff på analysföretaget Javelin Strategy and Research kan Facebook komma att bli en stor portal för försäljning av musik och andra betaltjänster i framtiden.

- Plattformen för betalningar kan göra Facebook till en seriös spelare bland e-handelsföretag. Potentiellt kan Facebook bli en handelsportal och källa för nedladdning av musik, säger Bruce Cundiff till Financial Times.

I dagsläget har många utvecklare som säljer tjänster och applikationer på Facebook tvingats skapa sina egna betallösningar för att kunna ta betalt av användarna. En central betallösning som drivs av Facebook själva skulle potentiellt kunna generera stora intäkter för Facebook.