Piratpartiet ser ut att bli de stora vinnarna i helgens EU-val. I Sifos sista opinionsmätning inför valet får partiet hela 8,2 procent av rösterna, mer än Centern, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna.

Men oavsett valutgången har Piratpartiet redan lyckats med en av sina ambitioner: att lyfta fildelningsfrågan till politikens absoluta toppskikt. Både under gårdagens direktsända tv-debatt med de etablerade partiernas toppkandidater (Piratpartiet var inte inbjudet att delta) och den tidigare partiledardebatten mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin var fildelning den första frågan på dagordningen.

Den utvecklingen välkomnas av Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet. Piratpartiet har tvingat de etablerade partierna att ta ställning och utveckla sina resonemang i frågan, menar han.

– Jag tillhör de som argumenterar för att teknikutvecklingen ständigt skapar nya frågor som politiken måste förhålla sig till. Det har de etablerade partierna varit dåliga på här. Ur det perspektivet tycker jag att Piratpartiet gör ett bra jobb. Om de sen överlever på sikt, eller om deras roll kommer inskränka sig till en brandfackla i den här debatten vet jag inte, säger Ulf Bjered.

Att det är Piratpartiets förtjänst att det idag finns en politisk debatt kring fildelning håller han inte med om. Däremot har partiet tvingat fram tydligare ställningstaganden från de etablerade partierna.

– Frågorna kommer i och med att teknikutvecklingen tagit sådana språng framåt. Upphovsrätten utmanas och måste förändras, oavsett åt vilket håll det sker. I det avseendet är Piratpartiet ett barn av sin tid, säger Ulf Bjered.

– Piratpartiet har varit väldigt skickliga på att mobilisera – det är deras bidrag. De har inte skapat frågorna men de har, givet att frågorna kommit, mycket skickligt samlat sympatisörer och befäst frågornas ställning på agendan, fortsätter han.

Kommer fildelningsfrågan att försvinna efter valet?
– Jag tror att frågan kommer att stanna på den politiska dagordningen. Problematiken är inte löst, frågan måste hanteras och det kommer att bli en politisk strid om hur den ska hanteras. Där har de flesta partierna ännu inga etablerade ståndpunkter, de famlar. Man kan säga vad man vill om piraterna, men de famlar inte i de här frågorna, säger Ulf Bjered.