Opera har lyckats bra att profilera sig som en resurssnål utmanare till Mobile Internet Explorer och andra webbläsare för mobilern. Däremot har man inte mycket att hämta på pc-sidan. Enligt Net Applications senaste mätning når man bara upp till en marknadsandel på ynkliga 0,72 procent, att jämföra med Google Chrome som har 1,8 procent och Safari som har 8,4 procent av marknaden. Till och med gamla Netscape har fler anhängare med en andel på 0,74 procent.

Men norrmännen lär inte kasta in handduken i första taget och version 10 är väl värd att testa. Den ger nämligen ett rappt intryck – de uppgifter som figurerat om att den ska vara 40 procent snabbare än version 9 kan mycket väl stämma.

Opera har helt klart datorägare med gamla datorer och utan bredband som viktig målgrupp. Det märker man exempelvis på funktionen Turbo som enligt specifikationerna ska ge tre till fyra gånger snabbare överföringar på uppringd lina, något som jag dock inte haft möjlighet att testa.

Gränssnittet har fått en rejäl översyn, ett arbete som Opera kan tacka designproffset Jon Hicks för. De som kör Opera på Mac kan välja mellan Operas standardteman och ett gränssnitt som överensstämmer mer med Mac OS. Själv har jag valt Operas standard när jag testar produkten på en Mac som kör Windows 7.


En sak som jag uppskattar är att flikarna är lättare att hålla reda på än i version 9 där de kunde flyta ihop och ge ett grötigt intryck.

Om man bara vill ha en webbläsare på datorn gäller det dock att först kontrollera om den klarar de tjänster man brukar utföra på webben.

En sak som jag inte får att fungera ihop med Opera 10 är Nordeas e-legitimation – det är ett problem som delas med Googles webbläsare. Både Apples Safari, åtminstone betaversionen av Safari 4 som jag använder, och Firefox går dock att använda med Nordeas e-id.

När jag frågar Operas informationschef, Katrin Jaakson, om vad det beror på säger hon att man ska undersöka saken och försöka rätta till problemet till den skarpa versionen.


Opera Web Mail – för de närmast sörjande?

I webbläsaren ingår Opera Web Mail som väl mest används av Operas närmaste vänner. Konstigt nog anges lagringsgränsen till bara 3 MB medan bilagorna får vara på 2 MB. Då är det givetvis bättre att använda en tjänst som Yahoo där man aldrig behöver radera gamla mejl och får skicka bilagor på 10 MB.

På tal om e-post finns det en funktion där man kan välja att skicka sådan via andra webbaserade mejltjänster när man klickar på en adress i webbläsaren. I betaversionen är det dock begränsat till ett par helt okända leverantörer men tanken är att man ska kunna direktkoppla till vanliga tjänster som Gmail och Yahoo.