(Valmyndigheten)

Gårdagens EU-val blev en storskräll för både Piratpartiet och Miljöpartiet. Piratpartiet fick totalt 7,1 procent av rösterna och säkrar därmed en plats i EU-parlamentet till hösten.

Miljöpartiet ökade med hela 4,9 procentenheter jämfört med förra årets val. Miljöpartiet fick totalt 10,9 procent av rösterna och får därmed två platser i EU-parlamentet. Partiet Junilistan blev den största förloraren och tappade över tio procentenheter jämfört med i fjol. Även Vänsterpartiet förlorade stort med över sju procentenheter av rösterna.

Gemensamt för både Piratpartiet och Miljöpartiet är att de båda partierna lägger stort fokus på den personliga integriteten och nätfrågor. Framförallt motsätter de sig försök att införa integritetskränkande lagar i Sverige och Europa.

- Det känns helt fantastiskt. Medborgarna har förstått att det är dags att ta upp knytnäven ur fickan, och att man kan göra skillnad. Vi accepterar inte att avlyssnas av staten. Människor börjar förstå att staten inte alltid är god. Det behövs en linjedomare, säger Piratpartiets partiledare, Rick Falkvinge, till Svd.se.

Piratpartiet har ännu inte bestämt sig för vilken partigrupp det ska tillhöra.

- Medborgarrätt är viktigare än höger eller vänster. Det viktigaste är att vi får in kompetens med en kommunikationspolitisk helhetssyn i Europaparlamentet, säger Rick Falkvinge till SVT.

Valresultat (Val till Europaparlamentet 2009, Valmyndigheten)


S 24,6% M 18,8% FP 13,6% MP 10,9% PP 7,1% V 5,6%
C 5,5% KD 4,7% JL 3,6%