Antalet användare på den mobila betalningsmarknaden ökar med 70 procent i år, till 73 miljoner användare. Det spår analysföretaget Gartner i en ny rapport.

2012 når antalet personer i världen som använder sig av mobila betalningar 190 miljoner, menar företaget. Det innebär att 3 procent av världens mobilanvändare utför någon form av betalningar via sin telefon.

– Prognosen bygger på att de mobila betalningarna ökade förra året, med flera högprofilerade tjänster, säger Gartneranalytikern Sandy Shen till IDG News.

Än är det dock långt kvar till ett verkligt genombrott. 73 miljoner användare är en pytteliten andel av världens totala mobiltelefonmarknad, som uppgår till flera miljarder enheter. Även bristen på säkerhet sägs hämma utvecklingen, liksom frånvaron av tydliga regleringar kring bankernas olika lösningar.

I en undersökning genomförd nyligen av revisionsbolaget KPMG uppgav 60 procent av mer än 4 000 tillfrågade personer att de oroades av säkerheten vid användning av mobil teknologi, exempelvis mobilbetalningar.

Dessutom finns stora skillnader i användning mellan i-länder och u-länder. De tjänster som får genomslag hos i-länderna är ofta kopplade till webbläsare och kreditkort, något som skulle vara omöjligt i u-länder där många varken har bankkonton eller bankkort.

Gartners prognos innefattar transaktioner som sker via till exempel bankkonton, eller betal- och kreditkort kopplade till mobiltelefonen.

Däremot ingår inte transaktioner som använder operatörernas egna faktureringssystem, exempelvis sms-tjänster, eller användning av telefonbank via mobiltelefon.

Fakta

Andelen mobilanvändare som utnyttjar mobila betalningar ökar från 0,9 procent 2009 i Västeuropa, till 2,5 procent 2012, samtidigt som siffran växer från 1,7 procent till 3,0 procent i Nordamerika. I Asien och Japan ökar andelen från 2,0 procent till 3,8 procent under samma tidsperiod.