Okomplicerad användarvänlighet i mjuka gråskalor.

Tronen var i det närmaste ohotad när jätten från väst, Microsoft, bestämde sig för att göra en inbrytning.

Mjukvaruföretaget hade en annan vision för mobila funktioner. Färger, webb, musik, video och en rad nya funktioner. Det var ingen tvekan om vilket företag som var i jättens skottglugg.

I en annonskampanj slog jätten till med ”Simple is what you call yourself when you don’t have much to offer”.

Produktnamnet Pocket PC etablerade analogin mellan funktionerna i den mobila enheten och datorn på skrivbordet.

Microsoft och dess partner vann över dominanten. Kunderna ville kunna göra mer. Färg var vackrare än gråskalorna.

Under många år har jätten från väst framgångsrikt tillhandahållt en produkt främst för företag och affärsanvändare. Utvecklare av mobila tjänster och till-lämpningar har älskat jättens verktyg och röda trådar genom hela systemarkitekturen.

Här kunde sagan om jätten och den slagna dominanten sluta, men den har precis bara börjat.

Microsoft slutade nämligen att vidareutveckla sin produkt, framför allt för den snabbt växande konsumentmarknaden för smarta telefoner.

Det verkade som om Microsoft var nöjt med sin första seger och den tillväxt man ändå kunde uppvisa med produkten, som ändrat namn från Pocket PC till Windows Mobile.

Stillaståendet blev en dörröppnare för en rad andra utmanare.

Nokia lyckades formera ny styrka omkring Symbian.

Google tog med sig Linux och är med sin Android överpopulär i telefontillverkarnas laboratorier.

Och så har vi Apple som vann hjärtan med en direkt koppling till historien om den slagna dominanten. Apple återuppväckte ren och enkel design, meditativt och vackert, och tillförde funktion och färg.

I skuggan av dessa nya jättar har dominanten från förr rest sig upp.

Alldeles i dagarna har Palm lyckats skapa nya rubriker med produkten Palm Pre. Testare över hela världen rapporterar om vacker utformning och genomtänkt funktionalitet. Det är inte alls otänkbart att Palm Pre på nytt tar plats i finrummet och vinner förtjänta delar av marknaden.

Hela marknaden är en stor skådeplats, och det som hittills sipprat ut från Microsofts labb vittnar om att även de jobbar vidare.

Vi hoppas alla på ständigt förbättrade produkter medan vi välkomnar Palm tillbaka.

Fakta

... skriver våra krönikörer om problem och möjligheter med att få affärsnytta av sina teknikinvesteringar. Alla har erfarenheter direkt från verkligheten. Varje månad kan du läsa Andreas Sjöström, Filip Ekstrand, Gunilla Etsare och Joakim de Leeuw.