Svartlistningen trädde i kraft under eftermiddagen, enligt uppgifter till Computer Sweden. Sedan dess klassas alla mejl som skickas via Skatteverkets e-postservrar som spam och studsar tillbaka när de når avsändare som kör Trend Micros säkerhetslösning.

Trend Micro är en av världens största säkerhetsleverantörer. Bland de svenska kunderna finns myndigheter som Försäkringskassan och Regeringskansliet samt storföretag som HP.

Kudret Karan, nordisk försäljningschef på Trend Micro, bekräftar att Skatteverkets samtliga tre e-postservrar har förts upp på företagets spamlista.

– Vår svartlista reagerar på ett antal kriterier, bland annat spamutskick. Skatteverket har alltså uppfyllt något av de kriterierna. Det som är viktigt nu är att vi hjälper kunden att lösa problemet och ta reda på vad som skett, säger han.

Någon använder alltså Skatteverkets servrar för att skicka spam?
– Det är vad informationen säger oss just nu. Vi undersöker fortfarande saken i detalj.

Det är oklart om svartlistningen hos Trend Micro kommer påverka hur andra säkerhetsprogram och spamfilter hanterar e-post från Skatteverket.

Trend Micro undersöker just nu ärendet tillsammans med Skatteverket. Än finns ingen information om när ärendet kan tänkas vara löst.

CS har sökt Skatteverkets cio Lena Tollerz Törn för en kommentar.