Försäkringskassans nya ledning beslutade i januari att frysa all nyutveckling på SAP-plattformen för att utreda satsningens framtid. Nu står det klart att det inte blir några fler SAP-baserade system på myndigheten. Den modul som hittills införts får vara kvar, men sedan är det stopp.
– Vi kör CRM på SAP, that's it, säger it-direktör Stefan Olowsson.
Försäkringskassan kliver samtidigt av det utvecklingssamarbete som SAP har med sina kunder inom offentlig sektor runt om i världen, det så kallade "social framework"-samarbetet. Det innebär att Försäkringskassan inte kommer att bidra till den fortsatta utvecklingen av SAPs produkter för offentlig sektor.
– Vi har sagt vad vi vill ha, sedan är det upp till dem att leverera färdiga lösningar.
Stefan Olowsson har också rensat rejält i SAP-verksamheten på myndigheten. Den särskilda SAP-enheten på Försäkringskassan har lagts ner och infogats i en ny applikationsenhet, där samtliga it-system hanteras. Av 22 SAP-konsulter blir bara fyra kvar i höst, för att förvalta tandvårdssystemet.
Tandvårdssystemet är också det enda SAP-baserade system som är i bruk i dag. Projektet Kundbild och självbetjäning som byggs med SAP CRM har fortfarande inte levererats. Men Stefan Olowsson är ändå hoppfull.
– Jag diskuterar med SAP och Logica hur vi ska få upp det på banan till en rimlig peng. Jag tror att det kan gå.
Istället för standardsystem från SAP får nu Försäkringskassan förlita sig till "plan B", vilket är att nöja sig med att migrera sina stordatorsystem till en modernare plattform. Den 2-3 oktober stängs därför myndigheten helt, då ska den gamla Bullplattformen släckas och systemet flyttas över till Unix. Ett skifte inte helt utan konsekvenser.
– Det här betyder att vi sätter oss i Cobol-träsket och får leva med det i 10-15 år, säger Stefan Olowsson.
Nu blir den stora utmaningen att hitta Cobolkunniga medarbetare. Bara i höst pensioneras fyra Cobolexperter från myndigheten och återväxten är inte den bästa.
– Vi har bett Mittuniversitetet i Sundsvall starta en utbildning i Cobol.
Samtidigt pågår arbetet med att ta fram nya it-riktlinjer. Stefan Olowsson vill inte prata om en it-strategi, eftersom den enda strategin som ska följas är strategin för myndighetens verksamhet. Det är den som it-funktionen ska stötta. Verksamhetens behov ska styra.
– Det gäller att jobba utifrån och in. Det har funnits ett konstigt fokus tidigare, att om man byter standardsystem "här bak" så blir det bättre för de där framme. Så fungerar det inte, säger Stefan Olowsson.
"Försäkringskassan har under det senaste året framgångsrikt infört system från SAP. Bland annat tandvårdsreformen där 98,5% av Försäkringskassans 10 miljoner serviceordrar nu sköts automatiserat. För närvarande arbetar vi tillsammans för att färdigställa fortsatta leveranser av systemstöd som ska underlätta för handläggare och medborgare. Vi har en bra relation med Försäkringskassan och är glada för det samarbete vi har haft de senaste åren och som vi fortsatt har", säger Anders Freijs, marknadschef på SAP Sverige i en kommentar.
"SAP Social Framework är en möjlighet för våra kunder att vara med och utveckla vår produkt för socialtjänster. Olika kunder är delaktiga i det här vid olika tidpunkter. Försäkringskassan är en av de kunder som varit med och gett oss värdefull input, men vi förstår att Försäkringskassan i det här läget väljer att fokusera sina resurser på annat håll."