Tingsrättens dom mot Pirate Bay visar att rättsväsendet anser att även tillgängligörande av upphovsrättsskyddat material är brottsligt. Nu ska ännu ett unikt upphovsrättsfall avgöras i Hudiksvalls tingsrätt.

En 31-årig man står åtalad för brott mot upphovsrätten efter att ha länkat till strömmade hockeymatcher. Det upptäcktes i efterhand av Canal+ som äger sändningsrättigheten till matcherna. Mannen har erkänt att han lagt ut länken, men anser inte att han är skyldig till något lagbrott, skriver Söderhamns-Kuriren.

Åklagaren Henrik Rasmusson, specialist på immaterialrätt, är av en annan åsikt.

– Det finns en gammal teori om att länkning är fri, det stämmer inte längre. Det finns ingen sådan generell regel, säger Henrik Rasmusson.

Han hänvisar till andra paragrafen i upphovsrättslagen som handlar om att tillgängliggöra en sändning för allmänheten via trådbunden eller trådlös överföring, något som även innefattar webbsändningar.

– Som jag ser det när man tillhandahåller någon annans länk till en direktsändning så gör man den tillgänglig för vem som helst.

Finns det några liknande fall i Sverige sedan tidigare?

– När det gäller streaming har jag inte hittat något liknande. Däremot finns det pubar och restauranger som olovligen visat kabel-tv-matcher för allmänheten. Där finns ett par rättsfall, säger Henrik Rasmusson.