Evans Data har presenterat sin årliga undersökning av nordamerikanska utvecklare. Det visar sig att antalet användare av skriptspråket Ruby ökar med 40 procent jämfört med i fjol. Förra året använde tio procent av de tillfrågade utvecklarna Ruby, idag är siffran 14 procent, skriver IDG News.

En möjlig förklaring till framgångarna för skriptspråk som Ruby är att de är flexibla.

– Ökningen för skriptspråk stämmer överens med dagens fokus på webbapplikationer som måste vara anpassningsbara, säger John Andrews, vd på Evans Data.

Sammanlagt använder 63 procent av utvecklarna i undersökningen minst ett skriptspråk. Vad gäller tiden som läggs på att använda skriptspråk använder 19 procent sådana mellan 1 och 9 procent av tiden, 16,1 procent använder dem mellan 10 och 19 procent av tiden och 17,4 procent använder skriptspråk mer än 19 procent av tiden.

Ola Bini som är konsult på Thoughtworks och känd Rubyexpert är inte förvånad.

– Det är två saker som har hänt. Dels används Ruby mycket för kringuppgifter, dels har det börjat användas mer på stora företag.

Exempel på kringuppgifter är att automatisera processen för att skapa körbara program och att testa program som utvecklas.

Hur är då läget i Sverige?

– Det finns utrymme för Ruby att öka i Sverige. Här tror jag mest att det används för kringuppgifter i dag, säger Ola Bini.

Även enligt holländska Tiobe Software, som löpande undersöker hur ofta olika programmeringsspråk omnämns på webben, så ökar vissa skriptspråk i popularitet.

I den undersökning som släppts nyligen ökar till exempel Javascript med 1,09 procent. Samtidigt kommer Tiobe fram till att Ruby backar med 0,01 procent. En visserligen marginell minskning, men ingen ökning.

Bland annan intressant information i Evans Datas undersökning märks att 60 procent av utvecklarna någon gång i sitt arbete använder agila arbetssätt. Det framgår också att stängda sql-databaser används 2,5 gånger så mycket som öppna, vilket man nog får tolka som en framgång för de öppna databaserna.

Det är också intressant att konstatera att den främsta anledningen som anges för att använda molntjänster bland utvecklare är enkel användning, med en andel på 20,7 procent. På andra plats kommer kostnadsbesparingar med 19,4 procent och på tredje plats förmåga att hantera belastningstoppar med 15,7 procent.

Fakta

Skriptspråk brukar oftast vara interpreterande. Det betyder att koden tolkas när den utförs i stället för att översättas, kompileras, till ett körbart format en gång för alla.
Exempel på skriptspråk är Ruby, Javascript, PHP och Python.