31-åringen som står åtalad för att ha länkat till hockeymatcher som sändes via webb-tv länkade i själva verket till Canal+ egen - och oskyddade - videoström. Det bekräftar åklagaren Henrik Rasmusson för CS.

– I det här fallet är det ju han själv som lagt ut länken, då är det ju han som vidaresänder som jag ser det, säger Henrik Rasmusson.

Det är oklart exakt hur någon fick tag på länken från början, men enligt Henrik Rasmusson gick den att plocka ut med enkla medel från den webbsida där Canal+ själva sände ut matcherna.

Videoströmmen var alltså oskyddad och nåbar via en webbadress som kunde plockas fram med enkla medel.

– Så vitt jag vet var det inget dataintrång. Jag vet inte om det är han som har tagit fram länken eller någon annan, men det är han som har lagt ut den på sin hemsida.

Daniel Westman är doktorand vid Institutet för Rättsinformatik och expert på upphovsrättsfrågor. Han håller inte med åklagaren.

– Det är en omdiskuterad fråga, jag anser inte att man kan se en länk i sig som ett tillgängliggörande av ett verk, säger Daniel Westman.

Liknande frågor har tagits upp av domstolar i bland annat Norge och Tyskland. Där har det slagits fast att länkar i sig är att betrakta som information och alltså inte tillgängliggöranden av andra verk.

– Det här åtalet sticker ut om man ser det internationellt, fortsätter Daniel Westman.

Daniel Westman ifrågasätter också varför man valde just detta fall när man väckte åtalet.

– Någonstans kan man ju, om man bortser från juridiken, tycka att Canal+ gjort ett misstag rent tekniskt, det verkar inte som ett klockrent fall att ta upp från deras sida, säger han.