Nyheten att The Pirate Bay kan säljas till Global Gaming Factory tas inte väl emot av sajtens användare. Besvikelse och ilska genomsyrar många av kommentarerna till Pirate Bays egna blogginlägg.

En webbplats som The Pirate Bay är helt beroende av sina användare, även om en stor del av deras medverkan innebär uppladdning av torrentfiler som leder till upphovsrättsskyddat material. En ideologiskt och politiskt driven rörelse har uppstått kring sajten. Turerna kring The Pirate Bay har spelat en avgörande roll i att lyfta fildelningsfrågan och säkra framgångarna för Piratpartiet i vårens EU-val.

Trots att sajtens talesman Peter Sunde gör sitt bästa för att försäkra användare om att allt kommer gå bra är de första reaktionerna till uppköpet långt ifrån positiva.

”Jag är orolig. Det visade sig att piraterna bara var pengahungriga kapitalister som tog emot de 30 miljonerna. Jag klandrar er inte men det är tråkigt eftersom att jag är säker på att communityn skulle ha kunnat betala”, skriver signaturen Cerialph i en kommentar på sajten.

Flera kommentarer handlar om att användarna känner sig svikna av personerna bakom Pirate Bay, och många nu tar avsked av sajten.

Vissa drar paralleller till Napster, en av nätets första stora fildelningstjänster som aldrig lyckades vinna över de flesta användarna efter det att sajten gick över till laglig distribution av musik.

Napster gick i konkurs 2002 efter att ha försökt gå över till en laglig distributionsmodell. Sajten har bytt ägare flera gånger och ägs och drivs nu av amerikanska elektronikjätten Best Buy som en laglig musiktjänst.


Få nyheterna om Pirate Bay som sms! Anmäl dig nu.