The Pirate Bay ska bli en laglig sajt som tjänar pengar. Så mycket står klart efter morgonens presskonferens med Hans Pandeya, vd på bolaget Global Gaming Factory som lagt ett bud på fildelningssajten The Pirate Bay.

Ambitionerna är det heller inget fel på. Global Gaming Factory har som mål att helt konkurrera ut dagens fildelning.

Tre förslag till hur sajten ska tjäna pengar lades fram. Det första kretsar kring optimering av trafiken på nätet, alltså att kunna slå mynt av att hantera och kontrollera den massiva trafikgenomströmningen som genereras av fildelning. Exakt hur detta ska gå till i verkligheten, eller varför bredbandsoperatörerna skulle vilja betala för det, är oklart.

– Vi jobbar med olika operatörer, vi har tittat på vad vi kan göra. Vi kan i vissa fall sänka deras kostnader med upp till 50 procent, sade Hans Pandeya under presskonferensen.

Även fildelarna själva ska kunna tjäna pengar på sajten, enligt Hans Pandeya. Det genom en form av distribuerad lagring som ska införas med hjälp av teknikbolaget Peerialism. Tanken är att upphovsrättsinnehavareeller andra ska betala för att utnyttja fildelarnas hårddiskar, alltså att information lagras i ett peer-to-peer-nätverk mot betalning.

Men varför upphovsrättsinnehavare, som först och främst vill se The Pirate Bay nedstängd, nu skulle börja betala för att hålla tjänsten vid liv förklarades inte heller.

– Fildelarna ska tjäna pengar på sajten, enligt Hans Pandeya.

Det tredje alternativet är att tjäna pengar på annonser, den i särklass mest beprövade av de intäktsmodeller som diskuterades på presskonferensen.

Hans Pandeya uppgav vidare att företaget vill få till licenser med upphovsrättsinnehavare, alltså musik- och filmbolag, genom intäktsdelning. Innehållsleverantörerna ska alltså kompenseras med licensavgifter, och på så vis ska The Pirate Bay bli till en laglig tjänst.

Dock nämndes inga färdiga avtal med någon upphovsrättsinnehavare under presskonferensen. Det framgick inte om Global Gaming Factory varit i kontakt med musik- och filmbranschens företrädare över huvud taget innan köpet genomfördes.

Det är alltså mycket oklart vad som kommer att ske med The Pirate Bay framöver, eller ens om affären kommer kunna slutföras. Ett av villkoren i avtalet mellan Global Gaming Factory och The Pirate Bay är att GGF ”gör bedömningen att de förvärvade tillgångarna kan användas på ett legalt och ändamålsenligt sätt”

Klart är dock att Hans Pandeya är väl medveten om det hästjobb som ligger framför honom:

– Vi ska konkurrera ut gratis fildelning och det är ingen lätt match., konstaterade han under dagens presskonferens.


Få nyheterna om Pirate Bay som SMS! Anmäl dig nu.