Helt utan avtal med innehållsleverantörer och intäktskällor ska The Pirate Bay nu bli en laglig och lönsam fildelningssajt. Svårt att se hur det ska funka.

Det är samma the Pirate Bay som kostat underhållningsbranschen miljardbelopp i rättegångskostnader och förlorade intäkter och som gjort en hel ungdomsgeneration till Hollywoodbolagens värsta fiender.

Lättare är det att förstå vem som tjänar på affären. På kort tid har en ideologiskt och politiskt driven rörelse vuxit fram kring The Pirate Bay. Turerna kring sajten har spelat en avgörande roll i att lyfta fildelningsfrågan upp på den politiska agendan, säkra framgångarna för Piratpartiet i vårens EU-val och ge slagkraft och publicitet åt nätets växande aktivistgrupper.

Men flera av de tidigare förgrundsgestalterna i piratrörelsen har mer eller mindre släppt fildelningsfrågan. De är idag mer engagerade i den större nätpolitiska debatten kring EUs telekompaket, nätprotesterna i Iran, integritet, yttrandefrihet och informationsfrihet.

Man kan säga att piratrörelsen har vuxit upp. Det vill killarna bakom The Pirate Bay också göra. För att lyckas med det blir det nödvändigt att lämna piratkopieringen och så småningom att göra sig av med The Pirate Bay helt och hållet.

Att lyfta blicken till de större frågorna är praktiskt omöjligt med en av nätets mest omtvistade sajter i ständigt släptåg, obduktionsbilder och upphovsrättsintrång, polisrazzior och anklagelser om barnpornografi.

Samtidigt rör sig utvecklingen obevekligen mot fler och strängare lagar. Handen på hjärtat, det är förmodligen bara en tidsfråga innan Pirate Bay helt tvingas bort från nätet av rättsväsendet och upphovsrättslobbyn - ännu en anledning att lämna det sjunkande skeppet bakom sig till förmån för framtida drabbningar.

Och om man samtidigt kan få någon att hälla in 60 miljoner
i den framtida stridskassan – nog så mycket bättre.