Efter sex månaders försening släppte Mozilla igår den skarpa versionen av Firefox 3.5. Inom loppet av några timmar hade webbläsaren laddats ned två miljoner gånger. Intresset är dock långt ifrån lika stort som när föregångaren släpptes för ett år sedan.

När Mozilla släppte Firefox 3.0 i fjol skapade företaget ett stort jippo kring händelsen vilket resulterade i att Firefox 3.0 laddades ned 8,3 miljoner gånger inom loppet av 24 timmar. Mozilla satte därmed ett världsrekord i Guinness rekordbok vad gäller antalet nedladdningar inom en 24-timmarsperiod.

Med den nuvarande nedladdningstakten så ser det ut som om det blir svårt för Mozilla att nå lika många nedladdningar med den nya versionen jämfört med förra året under de första 24 timmarna.

- Vi har inte marknadsfört Firefox 3.5 lika mycket som vi gjorde med Firefox 3.0. Det ser dock ut som om vi kommer att komma ganska nära förra årets siffror, säger Mike Beltzner på Mozilla till IDG News.

I samband med lanseringen av Firefox 3.5 så startar även nedräkningen för Firefox 3.x. Mozillas policy är att endast ge support i sex månader för en äldre produktversion. Det betyder att support för Firefox 3.x kommer att upphöra den 31 december i år.

Mätningar utförda av Statcounter visar att Firefox 3 gick om Microsofts Internet Explorer 7 som världens största webbläsare i måndags. Mäts alla versioner så är Internet Explorer dock fortfarande störst med en marknadsandel på 57,65 procent jämfört med 32,13 procent för Firefox.