Videotjänsten Joost grundades 2007 av Skypes skapare Niklas Zennström och Janus Friis, men de lyckades inte skapa samma succé som med den peer-to-peer-baserade rösttjänsten.

Nu lämnar Joost därför konsumentmarknaden helt och hållet. I samband med det sägs även ett ännu okänt antal anställda upp, skriver Financial Times. Det är oklart hur länge tjänsten kommer att leva vidare i sin nuvarande form.

Joakim Jardenberg, vd för medieföretaget Mindpark, är inte förvånad över att bolaget ger upp kampen om videotittarna på nätet.

– Det kändes som att de kom ut på fel fot redan från början med sin komplicerade klient. Det var inte det folk ville ha. När de kom med sin renodlade webbtjänst var det för sent. De har drabbats av en mördande konkurrens, säger han till Computer Sweden.

Den tjänst som vunnit flest tittarhjärtan globalt är Youtube. Även landsspecifika tjänster som amerikanska Hulu, brittiska BBC Iplayer och svenska Svt Play har tagit många tittare på sina respektive marknader.

– På något sätt kan jag tycka att det är synd att Joost försvinner. Tjänsten är smart tänkt i fundamentet, men galet tänkt ut mot användaren. Jag vet ingen annan tjänst som har upplägget att alla hjälper till och delar på bandbredden, det vill säga peer-to-peer. Men det spelar faktiskt ingen roll. Det var de som var bättre på att hantera konsumentens behov som vann, säger Joakim Jardenberg.

Han menar att Joost krävde för mycket av användaren. Joost ville erbjuda hög kvalitet, men tog inte hänsyn till användarnas lathet.

– En video på Youtube är bara ett klick bort. Kvaliteten kommer ganska sent i värdeskalan. Men man kan även säga att enkelhet, utbud och tillgänglighet är kvalitet. Att du enkelt kan skicka en länk är oerhört centralt, vi vill hela tiden kunna samverka på nätet. Joost kändes lite som en walled garden, en egen liten bubbla man klev in i, säger Joakim Jardenberg.

I samband med Joosts omorganisation lämnar företagets högste chef, Mike Volpi, sitt uppdrag. Han kommer dock att sitta kvar i styrelsen.