Gränssnittet har fått sig en genomgång i Firefox 3.5.

Det är CS systertidning Computerworld som har testat Firefox 3.5 och ger den nya versionen toppbetyg. Direkt märkbart är att den nya webbläsaren är betydligt snabbare än version 3. Webbsidor laddar betydligt snabbare, något som till stor del beror på den nya Javascriptmotorn Tracemonkey.

Hur mycket snabbare den är i praktiken kan diskuteras, men Mozilla själva framhäver testet Sunspider som testar Javascriptprestanda. Där visade sig att version 3.5 är över dubbelt så snabb som version 3 och tio gånger snabbare än Firefox 2.

Det är ett teoretiskt test, men Computerworld vittnar om att den nya versionen känns blixtsnabb även i praktiken.

Gränssnittet har också fått sig en uppfräschning och flera efterfrågade funktioner har lagts till. En trevlig nyhet är möjligheten att åter öppna flikar och fönster man just stängt, något som krävde extra insticksprogram tidigare.

Mozilla har också sneglat på Googles Chrome och tagit funktionen som gör att man kan dra ut en flik från ett fönster och då automatiskt öppna den i ett nytt fönster. Men när du tar tag i en flik och drar den får du också en liten tumnagel som visar sidan.

Genom ett samarbete med Google kan nu webbplatser ta reda på var du befinner dig geografiskt. Det fungerar så att Firefox tar din ip-adress, samt information om alla trådlösa nätverk som finns runt omkring dig, och skickar till Googles servrar. De kan sedan ta reda på var du är.

Denna funktion slås dock inte på om du inte vill, och Mozilla lovar att de infört den på ett säkert sätt som värnar om integriteten.

En annan nyhet i Firefox 3.5 är möjligheten att surfa spårlöst, något som flera andra webbläsare haft länge. Det heter formellt private browsing och innebär att inga spår sparas på datorn efter att du stängt webbläsaren. Att surfa privat fungerar precis som man kan vänta sig. Det sparas inga cookies, ingen historik, cachen förblir tom och innehållet i formulär glöms bort.

Genom snabbkommandot ctrl-shift-p drar man igång det privata läget. I andra webbläsare öppnas ett nytt fönster, men i Firefox får du istället frågan om du vill byta till privat läge i ditt nuvarande fönster och alla flikar sparas. Trycker du sedan in samma knappkombination igen återgår Firefox till normalläge och alla flikarna återställs.

Det går också att rensa bort alla spår från en viss sajt man besökt i det vanliga läget. Det raderar inte bara sajtens adress från historiken utan även temporära filer och cookies. Eller så kan man ta bort alla spår från de senaste timmarna eller dagen.

Något som också talats mycket om är stödet för de nya html 5-funktionerna för ljud och video. De kräver dock att sajterna börjar utnyttja funktionen, och väldigt få gör det i dag.

Det slutgiltiga intrycket är att Firefox 3.5 är en självklarhet för alla som redan använder Firefox. Snabbare surfning och förbättringarna i gränssnittet är något som alla drar nytta av. Och använder du inte Firefox i dag så bör du ändå ge version 3.5 en chans.

Tänk dock på att inte alla insticksprogram fungerar med den nya versionen ännu. Men de mest populära uppdateras med all sannolikhet snabbt.

Stödet för video och lokalisering är en trevlig bonus men kommer inte vara till någon större nytta förrän fler webbplatser börjar använda teknikerna.