Det snackas mycket om Piratpartiet på i Visbys gator. Bland människor med ett intresse för it-frågor är den allmänna meningen att Piratpartiets framgångar är bra för att de för upp it på den politiska agendan. Visst, det kanske handlar mycket om integritet och upphovsrätt nu, men intresset kommer att spilla över till frågor om it i skolan, bredbandsutbyggnad och så vidare.


CS chefredaktör Johan Hallsenius modererade debatten om personlig integritet.

Pressen på de etablerade partierna att snabbt få fram en trovärdig politik runt frågor som rör internet hårdnar. Frida Metso Johansson, ordförande för Liberala ungdomsförbundet skrev i förrgår på Newsmill att Folkpartiets ledning gjorde en för enkel analys av integritetsfrågan.

Igår ledde jag en debatt om integritet, som jag själv tagit initiativet till, och som refereras av Magnus Höij i artikeln nedan. Det blev en diskussion på en hög intellektuell nivå, där bland andra justitiekanslern Göran Lambertz, rättschefen på justitiedepartementet Olle Abrahamsson och Camilla Lindberg, riksdagsledamot (FP) medverkade.

Jag tror att åhörarna gick därifrån med en större ödmjukhet inför utmaningen att göra politik av integritetsfrågan – politikens halaste tvål som den kallats. De etablerade partierna kommer inte att få det lätt att konkurrera med Piratpartiet här. Persolig integritet är ett mycket komplicerat begrepp – som egentligen lämpar sig dåligt för partipolitik.

Efteråt sa Camilla Lindberg att det var den bästa debatten hittills under Almedalsveckan.

I går kväll träffade jag en lobbyist med god insikt i centerpartiet. Han trodde sig veta att ommöbleringar i regeringen är att vänta, och att pressen är hård på Maud Olofsson att byta ut infrastrukturminister Åsa Torstensson. Centern behöver starkare profiler inför riksdagsvalet nästa år. Sannolikheten för att han får rätt har jag svårt att bedöma, men logiken är svår att förneka.

Idag på förmiddagen var det dags att debattera it-politiken i allmänhet och IT&Telekomföretagens rapport ”Färdväg mot tillväxt och välfärd – en uppdaterad it-politik”. Den innehåller 64 konkreta förslag, och verkar falla i god jord tvärs över det politiska spektrat. Riksdagsledamöterna Eliza Roszkowska Öberg, (M), Désirée Liljevall, (S), Lars-Axel Nordell (KD), Max Andersson (MP) var alla lika entusiastiska. Läs Magnus Höijs referat här.

Désirée Liljevall var så till sig att hon vid sittande bord pläderade för en dator till varje elev – både i kommunala skolor och i friskolor. I nästa sekund drabbades hon av eftertanke och konstaterade att ”det här måste jag nog förankra med Mona först”.

Men visst är det en strålande idé och en underbar röstmagnet ”En dator till varje skolbarn”. Vem vet, kanske lyckas Désirée Liljevall övertyga sin partiledare, och socialdemokraterna.

I kväll blir det mingel med anledning av Bredbandsbolagets 10-års jubileum.