I dag är Facebooks inställningar för vilket innehåll på en användares profil som ska visas för andra utspritt på flera olika sidor, skriver IDG News. Inställningarna är inte enhetliga och skapar förvirring bland medlemmarna, enligt Facebooks integritetschef Chris Kelly.

– Det är för komplext i dag, sa han på en presskonferens på onsdagen.

Caroline Dangson, analytiker på IDC, håller med.

– Facebooks inställningar för vad som ska visas för andra är inte konstruerade på ett enkelt sätt, så att folk kan upptäcka och förstå deras konsekvenser, säger hon.

Facebook hoppas att förenklade inställningar ska innebära att medlemmarna postar och delar mer material. Inställningarna ska därför samlas på en enda sida, och valen ska göras mer enhetliga.

Fokus ska ligga på fem olika accessnivåer: Alla, vilket innebär att materialet delas med alla, även utanför Facebook; Vänner och nätverk, vilket betyder att materialet delas med alla dina vänner och alla i samma nätverk du ingår i; Vänners vänner, vilket inkluderar alla som är vän till någon av dina vänner; bara vänner; samt skräddarsytt, vilket innebär att du manuellt handplockar de personer som materialet ska delas med.

Det kommer fortfarande att vara möjligt för användarna att välja olika integritetsinställningar för olika delar av profilen, och även för enskilt innehåll, exempelvis ett foto eller en statusuppdatering.