För den andra gången på sex veckor bekräftar nu Microsoft att hackare aktivt utnyttjar en bugg i webbläsarna Internet Explorer 6 och Internet Explorer 7. Buggen gör det möjligt för en hackare att ta kontroll över en användares dator.

Microsoft publicerade igår en säkerhetsbulletin som bekräftar problemet och förklarar vilka användare som är i riskzonen. Buggen klassas som mycket allvarlig då det räcker med att en användare besöker en webbsida med skadlig kod för att drabbas.

- En användare måste luras att besöka en webbsida som innehåller skadlig kod. Användaren behöver inte utföra något mer för att få sin dator angripen, skriver Chengyun Chu på Microsofts säkerhetsgrupp i ett blogginlägg.

De som befinner sig i riskzonen är användare som kör Windows XP eller Windows Server 2003 tillsammans med Internet Explorer 6 eller Internet Explorer 7. Användare som kör Windows Vista eller Internet Explorer 8 drabbas inte av problemet.

Microsoft uppger till IDG News att det arbetar på att ta fram en buggfix. Företaget är dock inte säkert på att det kommer att hinna släppa buggfixen på nästa ”patch-tisdag” den 14 juli.

Microsoft har utfärdat en tillfällig buggfix som kan laddas ned här.