Tekniksajterna är delar av de stora kinesiska portalerna Sina.com.cn och Netease.com. Under tisdagen försvann de plötsligt från portalerna, efter att ha publicerat rapporter om ett statligt ägt företag som anklagades för att ha mutat namibiska tjänstemän. Flera timmar senare var tekniksajterna uppe igen, men då saknades artiklarna.

- Jag är imponerad över det mod hos Sina och Netease som krävs för att rapportera om det här överhuvudtaget, säger Rebecca MacKinnon, expert på internet i Kina.

Information som berör högt uppsatta politikers barn har alltid varit förbjuden inom kinesisk press, även om internet har gjort det svårare att kontrollera den typen av diskussioner, menar MacKinnon.

Kinesisk polis patrullerar ständigt nätet, och internetföretag måste hålla noggrann koll på att känslig information inte dyker upp på användarforum eller i sökresultat, med hot om stränga straff.

Artikeln som försvann från Neteases tekniksajt citerade brittiska BBC som rapporterade om att kinesiska företaget Nuctech misstänktes för mutor i samband med en affär som skulle leverera skannrar till flygplatser och hamnar i Namibia. BBC meddelade att namibiska myndigheter ville förhöra Hu Haifeng, företagets före detta vd och son till Kinas president Hu Jintao, men att de inte misstänkte honom för brott.

Netease valde dock att inte nämna Hu i sin artikel, utan skrev bara att Namibia ville förhöra "relevanta" Nuctech-chefer.

En anställd som svarade i telefon på Netease hävdar att tekniksajten endast låg nere för testning. Sina ville inte kommentera händelsen.

Nuchtechs moderbolag, Tsinghua Holdings, kontrollerar ett flertal andra teknikföretag. Bland annat kinesiska pc-tillverkaren Tsinghua Tongfang.

IDG News, Peking